Energiberäkningar

Energirådgivaren Wolfgang Holzmann från Österrike har gjort många energiberäknar samtidigt som han väglett Ecotopia Österlen i byggprocessen och slutligen utformat en energideklaration. Detta utifrån SMHI:s klimatdata . Varenda vägg, fönster och dörr i varje rum liksom grunden och vinden är noggrant uträknade. Ventilationen, värmesystemet, varmvattenberedningen, värmeåtervinningen och värmeförlusten har beräknats. Här kan man avläsa beräkningar av antalet kWh/m2a och isoleringsvärden (u-värden) utifrån de mängder och material vi valt liksom hela husets sammanlagda isoleringsvärden (u-värden). Mötesplatsen och framtidsverkstaden är klassificerade som lågenergihus.

År 2006 infördes kravet på energideklarationer för alla nya byggnader i Österrike utifrån EU:s riktlinjer. Detta för att sänka energiförbrukning, konsumenternas utgifter och utsläppen av CO2. Eftersom energieffektivitet och förnyelsebar energi styr nybyggnationen i Österrike är dessa sammankopplade med ett stort nätverk av energirådgivare och ett stort antal bidrag till byggherrar som satsar på hållbara lösningar.

Kombinerat värmesystem

Uppvärmning: sol och fast bränsle

Uppvärmningen är vattenburen och sker genom golv- och väggvärme. Vattenslingorna i väggen ligger i innerväggarnas lerskikt. Uppvärmning av vattnet sker genom två solfångare a 12,6 m2 och en kombipanna ved-pellets-flis. Vi har valt att i första hand elda med ved eftersom vi har tillgång till skog. I andra hand pellets när vi är krassliga, lata eller åker bort. Vattnet värms upp och lagras i fyra ackumulatortankar. En tank till vardera solfångare då de installerats på två olika tak i söderläge och två tankar kopplade till kombipannan. Om solvärme saknas (okt-ap) tar kombipannan över.

Solel

Solcellsystemet har en total solcellsmodularea på 33,5 m2 med en toppeffekt på 4,7 kW och en beräknad produktion på upp till 6000 kWh per år. Solcellerna med 10 års garanti placeras på fristående ställning. Ett elnätsavtal Nätanslutning och inmatning av el från kraftanläggning vid lågspänning max 63A har slutits med EON i enlighet med de krav som ställts i samband med bidraget vi fått från Länsstyrelsen. Vi bygger just nu ett back-up system med begagnade truckbatterier för att säkerställa pumpen till brunnen, cirkulationspumpar för värmesystemet, drift av kombipanna, ev. ledbelysning och frysarna dvs. det som är nödvändigt vid elavbrott och dagar och nätter utan sol. Man skulle ju också vilja ladda en elbil en vacker dag när priset har sjunkit…!

 

Varmt vatten från solen

Uppvärmningen är vattenburen och sker genom golv- och väggvärme. Vattenslingorna i väggen ligger i innerväggarnas lerskikt. Uppvärmning av vattnet sker genom två solfångare á 12,6 m2. Detta gäller även för varmvatten till bad och kök. Varmvattnet lagras i fyra ackumulatortankar. en tank till vardera solfångare eftersom de installerats på två olika tak i söderläge. Om solvärme saknas (okt-apr) tar kombipannan över.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree