Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Grundkurs – Odling och förädling av grönsaker

Vägen från frö till sund mat

Datum: 26 – 28 april 2024

Både om du vill komma i gång att odla egna grönsaker och ta vara på skörden genom olika tekniker att förädla råvarorna eller få en djupare förståelse för din odling är det här kursen för dig.

Detta är en grundläggande kurs i att odla. Därför har kursen fokus på 1-åriga grönsaker men ger även exempel på fleråriga och perenna. Kursen ger dig en förståelse för odlingens olika ”byggstenar”. Detta genom föreläsningar, samtal och praktiska övningar.

Kursinnehåll:

Odlingsplatser, vi går igenom de olika platserna och förutsättningarna där du och ni odlar eller kommer att odla.

Växtfamiljer, du lär känna de olika växterna i respektive växtfamilj så att du kan tillgodose deras specifika behov.

Växtföljd, genom praktiska övningar ökas förståelsen för vad en växtföljd är och varför den behövs.

Jord, vi går igenom varför man behöver ’Odla sin jord’ och varför mikrolivet spelar en stor roll i samspelet med grödorna vi odlar. En förutsättning för bra skördar.

Gödsel, du lär känna olika gödselslag och hur och när de används.

Sådd, du får veta när och hur olika grödor sås, omplanteras, avhärdas och planteras ut.

Skörd,  fröodling, när olika grödor skördas och hur man kan skörda egna frön. Om hållbarhet och lagring av skörd.

Förädling, Ett teoretisk block om metoder, principer och tillvägagångssätt inom fermentering, torkning, inläggning, konservering och tryckkonservering.

Målet med denna kurs är att du ska få grundkunskaper i odling utifrån din odlingsplats förutsättningar. Detta så att du kan odla när du kommer hem och skörda och förädla råvaror allt eftersom.

Kursledare: Annilie Pettersson från Berga Köksträdgård. Hon har tillsammans med sin man bott 10 år på den avstyckade gården och byggt upp en köksträdgård där en 8-årig växtföljd tillämpas tillsammans med täckodling. Annilie har en förkärlek för kulturarvssorter och är en passionerad bönodlare. Hon håller odlingsinspirationskurser och förädlingskurser på den egna gården och tar emot studiebesök. Som lärare är hon engagerad, flexibel och lär ut erfarenhetsbaserat. Annilie har studerat småskalig ekologisk odling på Färnebo Folkhögskola och Ekologisk odling på Vårdinge folkhögskola. Hon är certifierad permakulturdesigner, yogalärare och ekonom. Välkommen att besöka Berga Köksträdgård på sociala medier. Facebook: Berga 105 Instagram: Berga_garden. Här får du inspiration till kursen😊

Feedback från Annilies tidigare kursdeltagare:
”Stor kunskap och mycket lyhörd för frågor, funderingar och behov”
”Svårt att hitta något som kunde vara bättre”
”Mycket berikande”

Karin som har byggt upp och driver Ecotopia kommer att ta med er på en gårdsvandring och skörda vilda ätbara växter. Under denna helg finns även möjlighet till yoga, lördag och söndag morgon om så önskas.

När: Fredag 26/4 till söndag 28/4 2024
Tider: Fre 15.00-19.00, lördag 9.30-18.30 och söndag 9.30-15.30
Plats: Ecotopia på Österlen

Investering (inkl 25% moms) inkl. vegansk lunch, fika, middag och frukost:
A. Utan boende 2550:-
B. Boende i eget tält på Ecotopia 2650:-
C. Boende i ekostugor med servicehus 2850:-
D. Delat boende inkl kök, wc o dusch 3050:-
Rabatt för studerande, pensionär, arbetssökande eller sjukskriven: 150 sek (1 person)
Betalningsmodus: Anmälningsavgift 1500 kr. Resterande belopp faktureras innan kursstart.

r mer organisatorisk information. Skriv till oss eller ring 0703 330 814 Om du har frågor kring innehållet ber vi dig vänligen kontakta kursledaren per e-post: Annilie Pettersson <annilie@telia.com>

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss. 2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 är din plats i kursen säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad kursinformation.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

* Obligatoriska fält

Avbokning & återbetalning Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av den totala kostnaden. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Vid avbokning innan 14 dagar betalar vi tillbaka din inbetalning minus en administrationsavgift (400 för fler dagar och 200 för en dag). Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Tvingas vi ställa in av någon anledning eller om du är sjuk och har läkarintyg betalar vi tillbaka hela din inbetalning.

I samverkan med Berga Köksträdgård

Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?

Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree