Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Konstrundan på Österlen 2023

7 april kl. 11:00 - 10 april kl. 17:00

Samlingsutställning – Fotopoesi på Österlen

Fotoutställning av Thomas Johnsson, Jacob Levallius, Torbjörn Lagerwall och Johan Alexandersson

Datum: 7-10 april 2023
Öppettider utställning och ekocafé: 11-17
Varmt välkomna!

”Genren fotopoesi har sina rötter i 1800-talet. Av namnet framgår redan att det handlar om poesi och fotografi i samverkan. Tillsammans skapar poesi och fotografi något som de var och en för sig inte kan åstadkomma. Ytterligare en dimension som talar direkt till våra hjärtan och hjärnor, förbi de många åsikter och föreställningar vi har om allt möjligt.,,” (Henry G. Bronett)

Fyra fotografer som leder dig djupt in i naturen och till gömda platser på Österlen. Genom poesi och fotografi i samverkan skapar de en vidare dimension.

Jacob Levallius som initierat denna samlingsutställning beskriver det så här:

”Naturen är levande och det kräver tid och närvaro att observera liv och långsamma processer. Vi människor har successivt tappat kontakten med naturen. Med lång exponering och lite rörelse i kameran kan stillbilder skapa liv i olika scener. Så uppstår fotopoesi. Något oansenligt kan plötsligt bli vackert och det som redan är fint kan bli fascinerande och drömlikt – en bild fri för tolkning. Intentionen med min fotografering är att du skall känna en dragning till naturen, det levande i närvaron och dess långsamma processer”

Torbjörn Lagerwall har arbetat med bild på olika sätt hela sitt yrkesliv. Kameran är hans redskap och vän. Han känner det som om han inte upplevt något fullt ut förrän han har fotograferat det. Vackert ljus, mycket studioljus och fina färger är det han helst arbetar med men ibland experimenterar han med svartvitt, vilket han upplever som mest utmanande. Efter att ha arbetat med bild ett helt yrkesliv känner han det fortfarande som om en ny värld hela tiden öppnar sig genom kameran. Besök gärna Torbjörns hemsida och studio i Malmö där han arbetar med en mix av kommunikations-, företags- och matfoto.

Jacob Levallius som initierade denna samlingsutställning är både naturgeograf och kartingenjör, hemmastadd i Lund. Hans fallenhet för abstrakt konst och intresse för landskapsfotografi kolliderade av en ren tillfällighet. Så uppstod en ny dimension som han kallar Natur i Rörelse eller Poetiska bilder av natur och landskap. Som kartingenjör ställer Jacob frågor som Hur har landskapet förändrats över tiden? Hur har det sett ut på den plats där jag står idag? Han ställer människan i ett kulturgeografiskt sammanhang med tillgång till historiska kartskatter. Detta för att öka intresset för platsers historia och på ett intuitivt sätt stärka bandet mellan människa och landskap. Besök gärna Jacobs hemsida.

Thomas Johnsson har gett ut boken Vårt Österlen. Hans fotopeosi beskriver det tidlösa, vemodiga och förgängliga som finns på Österlen bortom exploateringen. En röd tråd i hans liv är hållbarhetsfrågor. Thomas bakgrund är inköp och ledarskap som han utövat i hela Europa. Han har ett genuint intresse för miljö och vill verka för en omställning till hållbar handel. Thomas är en av initiativtagarna till solcellsparken i Vik där en grupp villaägare gått samman för att framtidssäkra sin energiförsörjning. Dessutom driver han ett nätverk s.k. kustråd i Samverkan för Hanöbukten som består av 15 kustbyar. Med kustråden vill han initiera och sprida insatser som gynnar kustbyarna, deras hjärtefrågor samt vattendrags- och vattenfrågor i deras hemmiljö. Besök gärna Thomas hemsida.

Johan Alexandersson kallar sina bilder Poetiska reflektioner. Som barn stannade Johan upp innan han hoppade i vattenpölen. Han betraktade stillheten i spegelbilden och såg den surrealistiska värld som visade sig. Barnet har vuxit och med kameran i handen fångar han ett ögonblick av vattnets flöde. Ett naturligt collage skapas av det som finns under och över vattenytan. Genom spegelbilderna vill Johan väcka reaktioner, känslor och tankar. Han bjuder in till reflektioner om vattnets betydelse i våra liv och på vår jord. Fotona är tagna på Österlen och utskrivna på ett naturvänligt papper gjort av hampa & bomull. Johan är bosatt på Ekagården utanför Vitaby/Österlen. Ett kulturkollektiv som fördjupar sig i konst, musik, hantverk, odling och matlagning. Utställningar 2022 på Ecotopia och Spira, Österlen.

Datum: 7-10 april 2023
Öppettider: Utställning och ekocafé kl 11-17
Plats: Ecotopia på Österlen (mellan Skåne-Tranås och Brösarp utmed väg 19)
För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330814.

Välkomna!

Detaljer

Start:
7 april kl. 11:00
Slutar:
10 april kl. 17:00
Evenemang Kategori:

Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?

Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…