Loading Events
  • This event has passed.

Eurytmi-retreat på Ecotopia

Människan och stjärnorna

Så som ovan så och nedan

Varmt välkommen till en Choreocosmos-helg där vi under gemensam retreat ger näring till vårt inre ljus genom att öppna upp för inspiration och kraft från stjärnorna.

Hösten och vintern för med sig kyla och mörker men innebär samtidigt att stjärnhimlen åter tänds. Vad är det stjärnorna vill ge oss människor? Hur kan vi öva oss att uppleva och komma i samklang med dessa kosmiska ljuskrafter?
Under våra dagar tillsammans kommer vi att lära känna stjärnevärldens olika kraftfält så som de talar till oss genom de sju klassiska planeterna och genom djurkretsens tolv stjärnbilder. Ett genomgående tema är så som ovan så och nedan: hur himmelskrafterna i kosmos verkar in i mig som människa på jorden. En kunskap som tidigare levde hos mänskligheten, men som till stor del gått förlorad.

Genom Choreocosmos- eurytmins meditativa rörelser och enkla koreografier, dels i tystnad och dels till klassiska musikstycken, skapar vi ett gemensamt rum där vi lär känna dessa kraftfält i kosmos och i oss själva. Samtidigt som vi upplever och ärar Moder Jord som vår stadiga grund. Genom samtal och reflektion kring temat utvidgar och fördjupar vi tillsammans vår förståelse och vårt upplevande. Om vädret tillåter bjuder kvällarna också på ”star gazing” – meditativ stjärnskådning.

Eurytmi är en rörelsekonst som utvecklades i början av 1900-talet av Rudolf Steiner, grundaren av antroposofi, och som fått sitt namn från grekiskans ord för harmonisk rytmisk rörelse. Eurytmin är en väg till att vitalisera våra livskrafter, få själen i rörelse och öva upp vår känslighet och förståelse av oss själva, varandra och världen.

Ytterligare en dimension av eurytmin är att vara en nutida väg till att komma i förbindelse med det gudomliga i tillvaron, likt gamla tiders tempeldanser där människans förhållande till gudomliga och kosmiska sammanhang vårdades och uppenbarades. Genom Choreocosmos: School of Cosmic and Sacred Dance har eurytmisten, astrosofen, författaren m.m Dr. Robert Powell i decennier vidareutvecklat denna dimension, som han tillägnar gudomliga Sophia; Vishetens väsen.
Choreocosmos omfattar både kosmisk och sakral eurytmi. Genom sakral eurytmi förkroppsligas mänsklighetens böner och heliga texter, och i den kosmiska eurytmin lär vi känna de fyra elementen (eld, luft, vatten, jord), de sju planeterna (Saturnus, Solen, Månen, Mars, Merkurius, Jupiter, Venus – som också gett namn till veckans sju dagar), zodiakens tolv djurkretsbilder samt de sju planeterna i djurkretsens tolv bilder (en rad av 84 kosmiska danser).

Eurythmy evokes the sunlight rays of mind, heart and soul…So let us rejoice with reverence for eurythmy as divine harmony, its sublime etheric principle of life unfolding in long lasting unity, awakening each one of us so that we mindfully unite with Mother Earth and the entire Universe. (Robert Powell)

Under våra dagar tillsammans äter vi näringsrik och omsorgsfullt tillagad vegansk kost och sover nära naturen i ekostugor, under den strålande stjärnhimlen.

Retreatledare:
Maria Linden är diplomerad Choreocosmoslärare och leder och undervisar sedan många år grupper i kosmisk och sakral eurytmi/ dans. Hon är eurytmilärare med en master i pedagogik och har undervisat eurytmi på waldorfskolor, vuxenutbildningar och kurser i Sverige och utomlands i över tjugo år. Maria intresserar sig för rörelse som väg till andlig utveckling och gemenskapsbildning, och är ansvarig för Choreocosmos: School of Cosmic and Sacred Dance i norra Europa.

Per Linden Thell är diplomerad Choreocosmoslärare samt waldorflärare, idrottslärare och Bothmergymnast. Han är även utbildad och verksam inom drama och konstnärligt tal. Per har under många år undervisat barn och ungdomar på Waldorfskola i idrott och waldorfpedagogik, och vuxna i både Choreocosmos och Bothmergymnastik. Per har under hela sitt liv intresserat sig för stjärnornas värld och har fördjupat sig i astrosofi: den nya stjärnvisdomen.

Datum: 11-13 november 2022
Tid: ankomst fredag kl 16 och hemresa söndag kl 15
Plats: Ecotopia på Österlen
Arrangör : Omni Sophia, Maria Linden och Per Linden Thell
Kostnad: 3300 kr
Early bird tom 10/10 2022: 3000 kr
Rabatt: 10% för dig som är studerande, pensionär, arbetssökande eller sjukskriven
Inklusive: helpension vegansk mat och delat boende i ekostugor (meddela ev allergier i samband med anmälan)
Ingen förkunskap krävs. Ta med inneskor med mjuk sula och ledig klädsel.
För anmälan, frågor samt detaljerat program: kontakta mariasophia22@gmail.com

Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?

Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree