Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Vegansk söndagsbrunch – Österlen under våra fötter

6 november, 2022 kl. 11:00 - 14:00

Berggrund, jord och vatten är våra geo-resurser

Datum: 6 november 2022

Söndagsbrunchen börjar med att vi avnjuter veganskt från gårdens söndagsbuffé. Så följer en föreläsning till dagens tema av Barbara Wohlfarth, professor i kvartärgeologi vid Stockholms universitet och bosatt i Fågeltofta. Sen följer samtal vid borden och gemensamt. Denna brunch vill öka förståelsen för berggrundens och jordlagrens sammansättning och om vattentillgångar och vattenflöden på Österlen.

Vill du veta vilka geo-resurser du har på din hustomt eller gården du bor på? Denna fråga riktar sig även till dig som bor någon annanstans än på Österlen.

Berggrund, jord och vatten är geo-resurser som vi använder oss av dagligen. Berggrunden innehåller viktiga metaller och mineral både för vår hälsa och framställningen av föremål; stenar och berggrundskross används för byggnationer; jordlagren är viktiga för jordbruket och tjänligt vatten är vi alla och allt levande beroende av.

Genom föredrag och impulser för Barbara oss närmare Österlens berg, jord och vatten och visar den geovetenskapliga informationen som finns att hämta in från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Hon visar dig hur du kan söka information om din hustomt eller gården du bor på och hur du kan använda den för att förstå mer om berggrundens och jordlagrens sammansättning och om vattentillgångar och vattenflöden.

Grundläggande geovetenskapliga kunskaper borde vara ett viktigt verktyg för alla för att kunna förstå berggrundens och jordarternas sammansättning, för att kunna tillgodogöra sig geologiska utredningar och dokument, och för att kunna kommunicera med olika aktörer menar Barbara.

Barbara Wohlfarth som idag bor i Fågeltofta på Österlen har en lång forskar- och yrkeskarriär bakom sig. I sin forskning har hon studerat hur naturliga klimatförändringar påverkar lokala och regionala ekosystem, och vilka processer som ledde till inlandsisarnas avsmältning eller låg bakom monsunens variationer. Hennes många forskningsresor har tagit henne från Arktis till ekvatorn. På senare år har hon intresserat sig mer och mer för hur lokalsamhällen påverkas av de många prospekterings- och gruvplaner som har blivit aktuella i och med att samhällen måste ställa om till ’gröna’ teknologier.

Typ av brunch: Veganskt buffé
När:
Söndagen den 6 november kl 11-14
Pris:
145 kr; barn under 10 år äter gratis
Mer info:
Skriv till oss eller ring 0703 330 814

Anmälan görs i 1 steg

1. Fyll i och skicka anmälan så får du en bekräftelse av oss.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

* Obligatoriska fält

Detaljer

Datum:
6 november, 2022
Tid:
11:00 - 14:00
Evenemang Kategori:

Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?

Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…

Kommande evenemang 2023

Veganskt ekocafé och matlagningskurser - Vilda ätbara växter 2023



Bo i ekostugor
B&B