Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Grundkurs-Permakultur

En designvetenskap för ett hållbart samhälle

Datum: 9 – 11 juni 2023

Vi är på väg att spränga många av våra planetära gränser. Med permakultur kan vi skapa hållbara system, som respekterar naturens gränser fullt ut. Metoderna och verktygen i permakultur hjälper oss att på ett holistiskt sätt skapa optimala system, som genererar ett överflöd i stället för att tära på jordens resurser.

Ordet permakultur kommer från ”permanent agriculture”, men tillämpas idag även inom andra områden. Den tar sin utgångspunkt i hur naturen fungerar med väldigt lite spill och återanvändning av nästan allting. Växter och djur lever tillsammans i en fantastisk symbios, där alla har sin funktion. Det är först människan, som klivit ur detta naturliga samspel och som nu på kort tid är på väg är på väg att förgifta naturen, att utrota en stor mängd arter och få klimatet att löpa amok.

Permakulturen har i stället tre ledstjärnor: ”Planet care, people care, fair share” och de system som designas har egenskaper som hållbarhet, lite avfall, mycket återanvändning, rättvis fördelning av resurserna och en stor resiliens mot ovälkomna förändringar av villkoren.

Till designmetoden i permakultur har man ett antal olika begrepp, verktyg och tumregler, som på ett säkert sätt guidar oss till ett resultat, som håller i ”sju generationer”. Vi kommer att visa hur man kan tillämpa dessa idéer vid design av olika system, t ex matproduktion, husbygge, energilösningar och våra egna liv.

Till permakulturen hör också en enorm verktygslåda av ”smarta” lösningar från olika delar av världen. Genom att kombinera dem med permakulturens designvetenskap kan vi skapa system på en helt annan nivå, än de flesta av de lösningar vi ser runt omkring oss.

Under kursen kommer vi att mest fokusera på olika former av odlingssystem, som ofta är mer än det vi kallar ekologisk odling. Vissa av dem kan kallas regenerativ odling, eftersom de inte bara producerar mat, utan också binder kol i jorden och bidrar till att rädda klimatet. Exempel är skogsträdgårdar, agroforestry, hügelbäddar, djupbäddar etc.

Om du har en tomt eller en gård, så tag med dig en karta över den, så att du kan påbörja en permakultur design för din plats.

Målet med kursen är framför allt att du skall lära dig tänkesättet bakom permakultur, men också  att du efter kursen skall kunna göra en egen design. Det kan ta lite tid att förstå vad permakultur egentligen är, men när du väl förstått dess idéer, så har du ett oerhört kraftfullt redskap, som du kan tillämpa i många områden av ditt liv. Och har du planer på att bli mer eller mindre självförsörjande, så vågar jag påstå att permakultur är vägen.

Jag ser fram emot en givande helg med mycket utbyte av goda idéer och en härlig samvaro på underbara Ecotopia. Du kommer under kursen också att få en rundvandring på gården med Karin, som är den som skapat Ecotopia. Och som lagar den härliga maten.

Så här säger några av tidigare deltagare:

”Otroligt inspirerande och lärorikt. Åkes kunskaper är enormt imponerande.”
”Fantastiskt kurs. Skapar intresse och inspiration att bygga vidare på.”
”Åke vet vad han pratar om. Superinspirerande kurs.”
”Tack för en underbart berikande dag! Inspirationen bara flödar.”

Välkommen!

Kursledare: Åke Wikström gick 14 dagars kursen i permakulturdesign 2014 och har sedan dess hållit många kurser i permakultur även på Ecotopia. Han brinner även för frågor kring ekologisk odling, hälsa, personlig utveckling och en hållbar miljö. Han har 45 års erfarenhet av ekologisk odling och har hållit kurser om detta sedan slutet av 70-talet. Åke var först mycket aktiv inom FOBO, Förbundet för Organisk-Biologisk Odling. Senare var han eldsjälen bakom ett terapi- och meditationscenter Hällungen Kursgård (idag Solhälla). Nu driver han tillsammans med sin fru Tingting företaget Solgläntan Hållbar Hälsa, ett projekt inom ekologi, permakultur och hållbar utveckling samt en ca 25 000 kvm stor ekologisk odling (tillsammans med Dalhem Farm), gårdsbutik och ekocafé, hemleveranser, marknader och rekoringar, trädgårdsvandringar och kurser.                    

Datum:  Fredag 9 – sön 11 juni 2023
Tider: Fre 16-20, lör 9.00-18 och sön 9.00-15.30
Plats: Ecotopia Österlen
Inga förkunskaper krävs.

Kurskostnader (inkl 25% moms) inkl. veganska måltider och fika:
A. Utan boende 2850:-
B. Med boende i eget tält eller husvagn med serviceenhet 2900:-
C. Med boende i ekostuga 2/4 med servicehus två nätter 3150:-
D. Med delat boende inkl. kök, wc o dusch två nätter 3350:-

Rabatt för studenter och pensionärer: 250 sek (1 person)

För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330814. Vill du veta mer om kursen får du gärna maila till Åke på jawikstrom@yahoo.se. Mer info om Solgläntan Hållbar Hälsa hittar du här.

 

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.

2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 är din plats i kursen säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad kursinformation.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

 
* Obligatoriska fält  

Avbokning & återbetalning Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av den totala kostnaden. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Vid avbokning innan 14 dagar betalar vi tillbaka din inbetalning minus en administrationsavgift (400 för fler dagar och 200 för en dag). Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Tvingas vi ställa in av någon anledning eller om du är sjuk och har läkarintyg betalar vi tillbaka hela din inbetalning.

Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?

Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree