-

I helgen var det dags för Höstens vilda skafferi med botanikern Louise Lundberg. Workshopen inleddes med granskotts – fläderblomsdryck och en krämig smoothies på ängssyra. Mellan varven var det dags att gå ut och botanisera denna underbart vackra dag. På menyn stod vild blomsallad med ”ogräspesto”, krämig ängssyresoppa, brännässlor i öldeg, fjällskivling och kardborrens rot som räknas till de mest omtyckta rotfrukterna i Japan. Desserten bestod av fläderbärskok med vispad grädde smaksatt med rostade och malda ekollon. En härlig höstmeny med andra ord 🙂
Här kommer receptet på den så omtyckta fruktsoppan som serveras ljummen:

Fläderbärskok

½ kilo ansade fläderbär
100 g (eller mer) råsocker/honung
2 päron
6 sviskonplommon
1 hel kanel
8 nejlikor

Tvätta och halvera plommon. Ta bort kärnorna. Skala päronen, ta bort kärnhusen och skär dem i klyftor. Värm fläderbären sakta med råsocker, plommon, päron och kryddor. Låt det långsamt koka tills det är mjukt (ca 20 minuter). Smaka av sötman. Tillsätt ev. socker. Serveras utan eller med vispgrädde/glass. Vi föreslår vispad grädde med rostade och malda ekollon…

Lycka till!