Laddar Evenemang

Sommarkurs – Lerhusbygge

Lera i husbygge – olika tekniker

Datum: 10-11 augusti 2024 FULLBOKAD

Att bygga med lera har många fördelar. De kräver små mängder energi eftersom dessa naturliga och oförädlade material finns tillgängliga på många platser och kan levereras utan långväga transporter. Materialen är billiga och t.o.m. en gåva från naturen fria från gifter. Lerputsade hus får en jämn luftfuktighet eftersom leran kan buffra fukt och putsen gör att husen faktiskt är mer brandsäkra än konventionella hus

Lera är ett fantastiskt material, det fastnar på det mesta, modererar luftfuktighet och tar bort farliga ämnen i luften, är lätt att återanvända och går att forma nästan lite hur som helst. Lera ingår dessutom i svensk (skånsk) byggnadstradition. Lera som byggnadsmaterial är ogiftigt, klimatsmart, lockar till experiment och är lätt att återanvända.

År 2017 ledde kursledaren Markus en kurs i Stampat jordhus på Ecotopia. Så uppstod miljöstugan som oräkneligt många besökare både har beundrat och använt sig av. Nu är han tillbaka!

Denna kurs med sitt breda spektrum av olika lertekniker inomhus, riktar sig både till glada självbyggare och proffsiga hantverkare.

Kursen bygger på praktisk yrkeserfarenhet och innehåller flera workshops där vi putsar lerväggar med olika finishtekniker och bygger lergolv med insyn i de olika lerlagren och dess slutbehandling.

Du får grundläggande kunskap både praktisk och teoretisk:

  • varför vi bygger med lera, om lerans egenskaper och fördelar.
  • byggekologi, klimat, hållbarhet och hälsoeffekter
  • planering, gestaltning och genomförande av lertekniker från grovputs till finputs och avslutande slutbehandling
  • lerputs: fördelar, praktiska möjligheter och begränsningar
  • lergolv: förutsättningar, uppbyggnad och utförande av olika lergolvtekniker

Dessutom får du uppleva den exklusiva tyska tekniken ”Lehmglätte” med infärgning och oljebehandling. ”Lehmglätte” är drottningen bland lerytor. Hon står för glatta och glänsande ytor i ädelt färgad marmorerad optik med ett speciellt djup. Varje vägg blir ett unikat genom sin enastående marmorering (se bild ovan).

Kursen hålls på Ekagården i Vitaby som ligger i närheten av Ecotopia. Just nu har Eka nämligen ett byggprojekt på gång som vi vill stödja. De båda ekogårdarna Ecotopia och Eka samverkar sedan många år tillbaka. Eka är ett självhushållande konst – och musikkollektiv.

Kursledare: Markus Beskow är sedan uppstarten 1998 bosatt i Baskemölla Ekoby. Som entreprenör och konsult i ekobyggbranschen driver han företaget Jordform AB, Hans specialitet är lerbyggnation: konstruktion, isolering, puts och golv. Men även finsnickeriarbeten, möbeltillverkning och naturstensarbeten. Markus fokus har alltid legat på ekologiska och hållbara lösningar inom bygg, avlopp och energi. Under många år har Markus utbildat båda nybörjare och professionella hantverkare i lerbyggande och hållbart byggande i allmänhet. Förutom lertekniker som stampat jord, träflislera och halmlera har han under de senaste åren fördjupat sig finputstekniker och lerarbeten i badrum. Dessutom är han självbyggare och har hunnit bygga två hus i ekobyn. Först ett stampat jordhus och sedan ett nytt hem under ekobyns utbyggnadsetapp.

Välkommen till detta ler-sommar-läger med Markus!

När: 10-11 augusti 2024 FULLBOKAD
Tider: Lör 10-18, sön 9.30 -16
Plats: Boende på Ecotopia. Kursen hålls på Ekagården utanför Vitaby, 12 minuters bilväg (samåk) från Ecotopia.
Ta med: Arbetskläder, arbetshandskar, hörselskydd – blandarmomenten är något bullriga, annars är utförandet lugnt och stillsamt.

Inga förkunskaper krävs.

Investering (inkl 25% moms) inkl. vegansk lunch, fika, middag och frukost:

A. Utan boende 1900:-
B. Med boende i eget tält eller husvagn med serviceenhet 1950:-
C. Med delat boende i ekostuga med servicehus 2050:-
D. Med delat boende inkl. kök, wc o dusch två nätter 2300:-

Rabatt: 200:- för dig som är studerande, pensionär, arbetssökande eller sjukskriven

Betalningsmodus: Anmälningsavgift 1000:- Resterande belopp faktureras innan kursstart.

För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330814

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.

2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 är din plats i kursen säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Innan kursstart skickar vi ut mer detaljerad kursinformation.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

* Obligatoriska fält

Avbokning & återbetalning Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av den totala kostnaden. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Vid avbokning innan 14 dagar betalar vi tillbaka din inbetalning minus en administrationsavgift (400 för fler dagar och 200 för en dag). Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Tvingas vi ställa in av någon anledning eller om du är sjuk och har läkarintyg betalar vi tillbaka hela din inbetalning.

Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?

Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree