Grundkurs – Fermentera mera!
Lär dig fermentera grönsaker
Datum: 20 oktober 2024
Fermentering har funnits som en naturlig del av människans kost i många tusen år över hela världen. Denna konserveringsmetod har många hälsofördelar och är förvånansvärt enkel att lyckas med utifrån några viktiga tips. Vid dagens slut är dina tomma, medhavda burkar fyllda med grönsaker och redo för att bubbla, hemma hos dig!
Under vår dag tillsammans får ni lära er lite om mikroorganismernas fantastiska förmåga att omvandla färska grönsaker till att bli ännu mer näringsstinna och nyttiga för våra kroppar. Vi går igenom grunderna för en lyckad fermentering, pratar om smaksättningar och kryddor samt komponerar våra egna spännande grönsaksblandningar.
Ni kommer att få med er några grundrecept hem som sedan kan varieras mångfaldigt.
När dagen är slut ska ni ha fått med er de verktyg som behövs för att fortsätta fermentera hemma.
Glädje och lust är också en viktig komponent i köket och därför kommer vi att jobba med våra sinnen: Hur smakar det när salthalten är bra? Hur känns det i händerna att arbeta med olika konsistenser och vad blir smakskillnaden? Tillsammans prövar vi oss fram till nya smakkombinationer.
Varje deltagare tar med två 1 liters burkar och bestämmer själv vad dom ska fyllas med: pickles, surkål, zucchinistavar eller kanske currymorötter?
Det kommer att finnas ekologiska grönsaker efter säsong att tillgå. Vi använder både färska och torkade kryddor och den som vill kan också använda sig av vilda växter som växer på gården Ecotopia.
Kursinnehåll:
Kort presentation och provsmakning
Teoretisk genomgång
Praktiskt arbete
Lunch
Fortsättning praktik
Tid för frågor / diskussion
Enklare häfte med innehåll från kursen och basrecept delas ut
Kursledare: Isabel Pace-Soler är en hängiven Fermentista som under många år varit köksansvarig på en av waldorfförskolorna på Österlen. Hennes yrkeskarriär började på Rosendals trädgård i Stockholm i början av 2000-talet och där grundlades intresset för ekologisk odling och samspelet mellan ”jord till bord”. Sedan hösten -23 utvecklar Isabel sitt nystartade företag – Persahusen Gårdsförädling. Ett småskaligt mathantverksföretag som producerar fermenterade grönsaksprodukter. Isabel brinner för ekologisk odlad, näringsriktig mat och att utforska och experimentera fram nya spännande smakkombinationer.
När: Söndag 20 oktober 2024, kl 10- ca. 16.30
Plats: Ecotopia på Österlen
Investering (inkl 25% moms) inkl. vegansk lunch och fika: 900:-
Ta gärna med: Förkläde och 2 st burkar á 1 liter – helst med bygel och gummipackning men lock i metall går också bra. Rivjärn och skärbräda – inget måste men bra om du har möjlighet att ta med. Sätt gärna upp håret eller ta med valfri huvudbonad dagen till ära.
För mer info: Skriv till oss eller ring 0703 330 814
Kursanmälan görs i 2 steg1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss. 2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 är din plats i kursen säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad kursinformation. |
||
* | Obligatoriska fält |
Avbokning & återbetalning Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av den totala kostnaden. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Vid avbokning innan 14 dagar betalar vi tillbaka din inbetalning minus en administrationsavgift (400 för fler dagar och 200 för en dag). Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Tvingas vi ställa in av någon anledning eller om du är sjuk och har läkarintyg betalar vi tillbaka hela din inbetalning.
I samverkan med:
Persahusen Gårdsförädling
Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?
Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.
Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…