Laddar Evenemang
 • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fördjupningskurs – Naturlig fruktodling (steg 2)

Naturanpassad och naturtrogen fruktodling

klimatsmart –  ekologisk –  hållbar

Hur kan vi vårda och kultivera våra fruktträd på ett naturligt sätt? Hur planterar man fruktträd? Vilken plats skall man välja? Vilka sorter skall man välja? Hur beskär man unga träd och äldre fruktträd? Hur hanterar man sjukdomar utan bekämpningsmedel? Hur sköter och bevattnar man fruktträd? Dessa är några av de frågor som dagen innan besvaras i grundkursen.

Även i denna fortsättningskurs används äppelträdet som exempel för att visa hur man kultiverar fruktträd i samklang med naturen både arträttvist och ekologiskt utan mineralgödsel och pesticider. Hur vi kan bidra till och sköta mångfaldiga fruktträdsgemenskaper till lång livslängd. Detta med stor skörd även i en liten trädgård i ett värdefullt livsrum både för djur och andra växter.

En kurs med infallsvinklar från permakultur (fruktträdsgemenskap och skogsträdgård) och biodynamisk odling (hushållning) både i teori och i praktik.

Fördjupnde kursinnehåll:

 1. Kort inledande sammanfattning av grundkursens grundläggande teman: plantering, beskärning, vård av trädets ”skyddszon” och bark.
 2. Olika möjligheter att själv förädla ett träd
 3. Formbeskärning och gestaltning av kronan på ett vuxet träd
 4. Beskärningsteknik och hantering av skärsår
 5. Vård och beskärning av äldre träd
 6. Tema: Optimering av vattenförbrukningen
 7. Praktik: Vård- och beskärning av gårdens äldsta äppelträd (ca. 70 år gammalt

Så här säger några tidigare kursdeltagare:

”Både den stora erfarenhetsskatten och metoderna hör den nya tiden till men även alla teman och den medvetenhet som Christian förmedlar i sin undervisning”

”Omfattande och väldigt spännande!”

”Lärdom – att se trädgården i ett större perspektiv. Tänka stort innan detaljerna bestäms. Kunskapen om att planera en trädgård som passar mitt sätt att leva”

”Kursen har fått mig att se på min odling med nya ögon. En intressant och kul kurs på ett fantastiskt ställe. En kurshållare med otrolig kunskap, med intressanta tips och sund inställning”

Kursledare: Christian Wittekindt (årgång 1963). Både naturen och trädgårdsskötsel med alla sina aspekter gör Christian entusiastisk. Hans andra livsmotiv är att förmedla tillgänglig, levande och praktisk kunskap och erfarenhet. Dessutom fokuserar han på de mångfaldiga och terapeutiska effekter som naturen och trädgården har i denna digitala tid. Christians yrkesmässiga bakgrund:

 • efter sin utbildning i biodynamisk grönsaksodling, jordbruk och entreprenörskap för mer än 30 år sedan
 • byggde han upp ett trädgårdsmästeri på en biodynamisk gård i närheten av Kiel med 1300 m2 växthusyta och 1 hektar friland
 • som trädgårdslärare undervisade han sammanlagt 20 år i olika Waldorfskolor i närheten av Hamburg och Berlin
 • sedan 2010 driver han en trädgårdsfirma som anlägger och sköter naturträdgårdar www.betula-gardens.de
 • sedan 2014 är han docent för Waldorf – lärarausbildungen i Berlin
 • vidareutbildning i permakultur, medicinalplantor, aroma- och landskapsterapi
 • sedan 2017 uppbyggnad av en permakulturgård (Mägede Talu) på Hiiumaa/ Estland med kursverksamhet och gäster: moving-maegede.ee
 • håller olika kurser om trädgårdar, beskärning av fruktträd, tillvaratagande av medicinalplantor, landskapterapi, och salutogenese
 • lever i närheten av Berlin från oktober till maj och annars på ön Hiiumaa/ Estland

 Varmt välkommen!

När: Söndagen den 8 oktober kl 9.30-16.30
Språk: Engelska
Plats: Ecotopia på Österlen

Investering (inkl 25% moms inkl vegansk lunch och fika): 850:-
Rabatterad kurskostnad för denna del 2 och del 1 (7/10): 1550:- (ordinarie pris 1700:-)
Vi erbjuder rabatterat ekoboende i samband med kurserna. Förfrågan skickas via B&B på vår hemsida.

För mer info: Skriv till oss eller ring 0703 330814. Vill du veta mer om innehållet eller kontakta kursledaren? Då mejlar du Christian Wittekindt cwittekindt@googlemail.com antingen på engelska eller tyska.

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.

2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 är din plats i kursen säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad kursinformation.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

* Obligatoriska fält

Avbokning & återbetalning Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av den totala kostnaden. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Vid avbokning innan 14 dagar betalar vi tillbaka din inbetalning minus en administrationsavgift (400 för fler dagar och 200 för en dag). Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Tvingas vi ställa in av någon anledning eller om du är sjuk och har läkarintyg betalar vi tillbaka hela din inbetalning.

Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?

Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree