Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Workshop – Om biets väsen

Hur kan vi lära oss biets språk?

Bin har kvalitéer och gåvor att ge till människan i framtiden


Datum: 21 oktober 2023

Under denna workshop lär vi känna bisamhället som organism. Vi går genom biets historia, biets årsförlopp, biets plats i landskapet, tittar närmare på svärmning, underbara vaxkakor, biets språk i dans, drottnings-, drönares- och arbetsbiets liv. Vi testar kvaliteten på olika honung och bivax.

Genom olika berättelser från till exempel Vergilius i De Georgica och finska epos Kalevala och konstnären Joseph Beuys skall vi försöka närma oss biets väsen. Detta för att förstå att bin har mer kvalitéer och gåvor att ge till människan i framtiden.

Vi alla vet att bin är de viktigaste pollinerarna av nästan 75% av våra grönsaker, frukter och nötter samt att bin ger oss honung och bivax. Människor (ut)nyttjar dessa kvalitéer för att få större skördar. Vissa växter, till exempel mandelodlingar, är 100% beroende av bins pollinering. Men så var det inte tidigare.

Genom alla berättelser i den gamla kulturen får vi en helt annan bild av bin. Vad iakttog de i ett bisamhälle som vi inte längre ser idag? Därför ställer vi oss frågan hur vi idag kan närma oss biets väsen?

I gamla kulturer betraktades bina som gudar. Den indiska guden Vishna blev avbildad som ett blått bi. I tempel – och mysterieplatser som Delphi och Ephese kallades prästinnan ”Melissa” vilket betyder bin. Bin var förbundet med språk eller att tala. Skyddspatronen för biodlare är den Heliga Ambrosius (rund 350 e Kr) som talade om att bin flög in och ut ur hans mun när han var bebis och därför talade han honung söta, sanna ord!

Sista natten när jag sov

Drömda jag – o underbart vackra illusion –

Att jag hade ett bisamhälle i mitt hjärta

Och de gyllene bina

Gjorde av mina gamla misstag

Vitt vax och söt honung                                      Antonio Machado (1875 – 1939 )

En prototyp av en bikupa i halm och lera har utvecklats av Stefan Breitholtz, Baskemölla ekoby som har gett ut många böcker om Naturlig biodling. Byggmaterialen har dock ersatts av nya. Ett kompendium som beskriver kupan med bilder och utförliga byggbeskrivningar erbjuds till produktionskostnad denna dag.

Kursledare: Jos Schuylenburg bor in Söderköping. Han är född i Nederländerna där han var biodynamisk bonde i 20 år. Innan dess gjorde han äventyrliga expeditioner med grupper från Holland till Afrika. 2006 flyttade han till Gästrikland. I mer än 30 år har han skött och värnat om bin. I Holland för att pollinera sina växter på gården, skörda honung och framställa produkter. Det ändrade sig när han kom till Sverige och fick mer tid att läsa om bin i böcker och berättelser från gamla indiska, egyptiska, grekiska och romanska tider. Jos upplevde då bin på ett helt annat sätt och började tilldela bin speciella kvalitéer. Sedan 2009 håller han föredrag om ”Biet och Ordet ” och ”Biets väsen” även internationellt.

Datum:  Lördag 21 oktober 2023
Tider: Kl 10 – 16.30 (välkomstfika 9.30 – 10)
Plats: Ecotopia Österlen
Inga förkunskaper krävs.

Investering (inkl 25% moms) inkl. vegansk lunch och fika: 850:-

Rabatt: 10% för dig som är studerande, pensionär, arbetssökande eller sjukskriven

För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330814. Vill du veta mer om kursens innehåll får du gärna maila till Jos på schuylenburg@hotmail.com

Anmälan

1. Fyll i och skicka anmälan så får du en bekräftelse av oss.

2. Betalning i kassan på Ecotopia.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

* Obligatoriska fält

Avbokning & återbetalning Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av den totala kostnaden. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Vid avbokning innan 14 dagar betalar vi tillbaka din inbetalning minus en administrationsavgift (400 för fler dagar och 200 för en dag). Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Tvingas vi ställa in av någon anledning eller om du är sjuk och har läkarintyg betalar vi tillbaka hela din inbetalning.

Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?

Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree