Kurs – Halmbalshusbygge
En kurs för självbyggare och proffs
Datum: 29 maj – 1 juni 2025
Funderar du på att bygga ett halmbalshus? Eller vill du påverka din bransch till mer hållbart och giftfritt byggande i framtiden? Är det klimatsmart och energisnålt som gäller, kanske halmbalshus även med lera som byggmaterial? Denna kurs riktar sig till dig som drömmer om eller planerar att bygga ett eget hus. Men även till dig som arbetar inom byggbranschen kanske som snickare eller med konstruktionsritningar och vill ta ett vidare steg in i hållbart byggande.
Herbert Gruber som 2012 höll sin första kurs på Ecotopia är tillbaka! Samma år som Ecotopia öppnade. Under tiden har han byggt upp ett kunskapscenter för halm- och naturhusbygge som både arbetar digitalt och fysiskt. Centrets team med partners inom Arkitektur – Konstruktion – VVS – Energi täcker hela byggplaneringen och -processen inkl utbildning och workshops på byggarbetsplatser runt om i Europa. Här ser du ett självbygge i process. Så kan en byggherre förverkliga sin dröm och vara delaktig eller ett företag i byggbranschen börja bygga halmbalshus.
Två experter, en i halmbalshusbygge och en i lerhusbygge, båda professionella naturhusbyggare samt en arkitekt visar vägen från idéer och ritningar till bygghandlingar samtidigt som de besvarar frågor som dessa:
- Hur förverkligar man ett halmhusprojekt?
- Vilka tekniker och konstruktioner kan man välja?
- Vad måste man tänka på rent praktiskt när man bygger med halmbalshus
- Hur ansöker man om bygglov utifrån den nya plan- och bygglovslagen?
- Vad styr klimatpåverkan för en byggnad och hur minimeras den i halmbalshus?
- Vad styr energianvändningen och hur fungerar halmbalsväggar ur ett fuktperspektiv?
- Vilka konstruktioner passar för grunder och tak i halmbalshus och för självbyggeri?
- Fördelarna med ett naturhus?
I kursens teoretiska del behandlas Halmbalshus steg för steg:
- Introduktion i halmbalshusbygge
- Halmbalar – Infill och prefab
- Lastbärande halmbalar
- Wrapping – termisk sanering
- Ytskick – lera, kalkputs, trä..
- Byggfysik – värme, fukt, rumsklimat
- Planering av halmbalshus
- Kommunikation och kalkulation
Teori varvas med praktiska pass där du får prova på olika metoder för halmbalsbyggande och lerputs. Lerbyggaren Markus Beskow som har specialiserat sig på moderna lerbyggetekniker presenterar leran och dess byggfysikaliska fördelar ur olika hållbarhetsperspektiv. Han håller i två workshops och introducerar även sin lersprutmaskin för att putsa halmbalar. Workshops som visar på metodernas möjligheter och vad som är viktigt att ta i beaktande.
Kreativa exempel på självbygge: Olika exempel från byggbranschen:
Kursen innehåller planering av hus men även bygglovsprocess och krav som ställs i Sverige. En arkitekt som dagligen hjälper kunder med bygglovsfrågor visar på krav och lösningar. I kursen varvar teori och diskussion med övningsuppgifter och praktiska moment. Vi genomför praktiska pass där vi arbetar med olika typer av halmbalskonstruktioner och använder oss av en träningsvägg. Dessutom arbetar vi med lerputs och får förståelse för hur man blandar och putsar på olika underlag. Dessa pass leds av lerbyggaren Markus som assisteras av Viktor.
Kursens olika pass:
- Konstruktioner och tekniker för halmbalshus
- Halmbalars kvalitet, förutsättningar och behandling
- Studiebesök på uppfört projekt
- Bygglovsprocessen
- Exempel på många olika uppförda halmbalshus i olika tekniker
- Hållbarhet och fysik för halmbalshus
- Praktiska moment med halmbalskonstruktioner
- Praktiska moment med lerputs
I passen används olika exempelhalmbalshus, hur de är grundlagda och konstruerade, hur de är uppförda och vilka tekniska system som försörjer dem. Varför har man valt att utforma som man gjort? Vilka förutsättningar styr valen? Vad finns för- och nackdelar med olika metoder och val?
Att bygga med halm och lera har flera fördelar. Halmbalsväggar som lerputsas är enormt klimateffektiva och ger välisolerade konstruktioner. Leran fungerar som lufttätt skikt och konstruktionen är diffusionsöppen. Materialen är billiga och fria från gifter. Innemiljön blir bra med god isolering och tung, värmelagrande massa på insidan som också jämnar ut fuktnivåer. Lerputs på halmbalar skyddar mot brand. Halmbalar och lera är billiga material men kräver en del arbete om man vill bygga själv Hållbarhetsexpert John Helmfridsson, Bomans Arkitektur
Bilder ur Ecotopias arkiv:
Förutom föreläsningar, övningar och workshops presenteras Europeiska halmbalshus. Kursen innehåller även ett studiebesök. Då besöker vi det halmbalshus som byggts på Ecotopia och på hemsidan kan du dessutom informera dig om detta byggprojekt:
Du får även kunskap om bygglovsprocessen enligt den nya plan-och bygglovslagen. Många bestämmelser i lagen är delvis svårtolkade. Därför kommer arkitekten Viktor Johansson som gästföreläsare och besvarar frågor som: – Vem ansvarar för vad i bygglovsprocessen? – Hur ser själva bygglovsprocessen ut? – Vilka handlingar behövs? – Hur går man till väga? – Vad menas med tekniska egenskapskrav? – Vad skall dokumentationen bestå av?
Efter genomförd kurs är du som deltagare väl förberedd för planeringen av ett halmbalshusbygge. För att stärka samvaron i gruppen är en grillkväll planerad. Då får du möjlighet att knyta kontakter med alla som deltar i kursen även om du bor hemma.
Några axplock från tidigare deltagare:
”Kursledaren var mycket, mycket kunnig och energisk. Skapade mycket motivation och många frågor”
”Jag har lärt mig väldigt mycket och träffat många nya likasinnade människor”
”Kursledaren var mycket sakkunnig, rolig och allt man kan önska sig”
”Jag lärde mig grunderna och fick många idéer och inspiration”
”Jag är inspirerad och mycket klokare”
Kursledare: Herbert Gruber, Ordförande i ASBN – Österrikiskt halmbalsnätverk (österrikiskt nätverk för halmbalskonstruktion) och sekreterare i ESBA (European Straw Building Association). Halmbalsbyggare och STEP-tränare (praktik och teori), designer (byggplaner, hemsidor, grafisk design) och naturbyggnadskonsult. Författare (New Building with Straw in Europe), forskning & utveckling – partner i House of the Future-projektet “Väggsystem gjorda av förnybara material” (tillsammans med GrAT och IBO); har etablerat “Virtual Building Site” i Ravelsbach i ett House of the Future-projekt, där han gör regelbundna workshops sedan 2008. Partner i Leonardo da Vinci-STEP-projektet (med 10 europeiska länder) och Erasmus+-projektet ACTeco – Online Learning Eco Building Platform, bara för att nämna två. Med StrohNatur etablerade asbn ett team av hantverkare och snickare, som bygger halmbalshus över hela Europa (Österrike, Tyskland, Grekland, Sverige, Nederländerna, Belgien, Ungern,…) som utbildning för STEP-are och andra intresserade deltagare. Besök gärna de hemsidor han har byggt så ser du allt som pågår och kan hämta information: https://www.baubiologie.at och/eller https://www.strohnatur.at
Markus Beskow är sedan uppstarten 1998 bosatt i Baskemölla Ekoby. Som entreprenör och konsult i ekobyggbranschen driver han företaget Jordform AB, Hans specialitet är lerbyggnation: konstruktion, isolering, puts och golv. Men även finsnickeriarbeten, möbeltillverkning och naturstensarbeten. Markus fokus har alltid legat på ekologiska och hållbara lösningar inom bygg, avlopp och energi. År 2017 ledde han en kurs i Stampat jordhus på Ecotopia. Så uppstod miljöstugan som oräkneligt många besökare både har beundrat och använt sig av. Under många år har Markus utbildat båda nybörjare och professionella hantverkare i lerbyggande och hållbart byggande i allmänhet.Förutom lertekniker som stampat jord, träflislera och halmlera har han under de senaste åren fördjupat sig finputstekniker och lerarbeten i badrum. Dessutom är han självbyggare och har hunnit bygga två hus i ekobyn. Först ett stampat jordhus och sedan ett nytt hem under ekobyns utbyggnadsetapp.
Viktor Johansson är utbildad som arkitekt vid Lunds Tekniska Högskola med fokus på social hållbarhet och konstnärligt utforskande av form. Efter studierna ledde vägen vidare till England där han arbetade på välkända arkitektkontor såsom Grimshaw och CRAB Studio. 2017 återvände han hem till Sverige och har sedan dess arbetat som arkitekt med ett helhetsperspektiv på byggprocessen i flertalet större nybyggnads- och ombyggnadsprojekt. Där ibland bostäder, kontor och privatvillor. Han arbetar idag på Monsén Arkitekter i Ängelholm där han dagligen hjälper kunder med bygglovsfrågor.
Datum: Tors 29 maj (Kristi himmelfärds dag) – sön 1 juni 2025
Tider: Tors 17-20.30 (gemensam måltid 17-18), fre och lör 9.30 -18 (lör grillkväll 18.30-21) och sön 9-15.
Språk: Engelska och svenska
Kursintyg erhålles
Investering (inkl 25% moms) inkl. vegansk lunch, fika, middag/grillkväll och frukost:
A. Utan boende 4250:-
B. Med boende i eget tält eller husvagn med serviceenhet tre nätter 4400:-
C. Med delat boende i ekostuga med servicehus tre nätter 4700:-
D. Med delat boende inkl. kök, wc o dusch tre nätter 5100:-
Partnerrabatt byggherrar 600:- (2 personer). Rabatt 300:- för studenter o pensionärer (1 person)
Betalningsmodus: Anmälningsavgift 1500:- för en person och 2000:- för två personer.
Resterande belopp faktureras innan kursstart.
För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330814
Kursanmälan görs i 2 steg1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss. 2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 är din plats i kursen säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Innan kursstart skickar vi ut mer detaljerad kursinformation. |
||
* | Obligatoriska fält |
Avbokning & återbetalning Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av den totala kostnaden. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Tvingas vi ställa in av någon anledning eller om du är sjuk och har läkarintyg betalar vi tillbaka hela din inbetalning.
Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?
Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.
Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…