Permakultur är framförallt ett designsystem som syftar till att se helheten och att på bästa sätt organisera allt vi behöver i våra liv som boende, energi, vattenförsörjning, mat m.m. för att göra våra liv mer miljövänliga

Ur Permakultur i ett nötskal av Patrick Whitefield

Efter research och kartläggningsfasen bjöd vi in Barbara Brodegger från Österrike. Barbara är internationell permakulturdesigner. Hon var min bästa lärare under en utbildning. Projektets målsättning var att designa gården i dess helhet utifrån permakulturens principer. Dessutom innefattade projektet rådgivning om bärbuskar, kompostering, näringstillskott genom läkeväxter och (nytto) insekter. Projektet som hölls på gården varade tre veckor. Den färdigt utarbetade permakulturdesignen presenterades på introduktionsdagen i augusti månad 2009 inför 20 deltagare från Lund till Falun.

Besök gärna Barbaras hemsida. Våren 2010 började vi med att flytta färgstarka och väldoftande blommor kring odlingen för att locka insekterna hit istället för till kålen. Vi lät avståndet mellan plantorna vara stort för att fortlöpande kunna plantera blommor som självsått sig på udda platser. På detta sätt uppstår med tiden en salig blandning av alla gårdens alster. När vi var ute och promenerade en söndag mötte vi grannen broder Ingmar från klostret. Vi frågade honom vad han tänkt göra med stenhögen vid vägen som blev över när klostret byggdes. Han menade, att han är ”stenrik och därför lätt kan dela med sig”. Så vi tackade och tog emot gåvan som väger ton. Av dessa stenar tillsammans med våra egna har kryddlandet anlagts som en öppen spiral och terrasseringen med trappa tagit form. Då stenarna var för tunga fick vi hjälp av en lastare… mot permakulturens gyllene regel om att undvika maskiner. Vi satte upp en växthustunnel som skydd mot vinden och vägen för att kunna odla tomater, paprika, chili, physalis etc. En frukostplats i öster anlades för våra möten med morgonsolen. Vi planterade en ädelkastanj, ett valnötsträd och fruktträd. Eftersom haren minimerade frukträden en vit och mycket kall vinter sökte vi hösten 2011 en ny lämplig plats för plantering. Dammen anlades och gårdens stenar användes till att skapa en bädd för tillflödet. Vi sådde in ekologiska fröer i vallen. Dessutom har vi inrett ett skafferi. Men det största engagemanget har vi lagt på uppbyggnaden av mötesplatsen och framtidsverkstaden utifrån vår vision och dess syfte att presentera hållbara lösningar i naturlig miljö. Med hållbara lösningar syftar vi till ekostugor, kretsloppsavlopp, vedeldad bakugn, kombinerat värmesystem (kombipanna och solfångare), sol-el, ekologiska färger, bullerskydd etc. Om du är intresserad av byggekologi hänvisar vi dig till huvudmenyn “Hållbart byggande“.

Från design till verklighet:

DSC03202
Samodling

ekologisk_vallodling
Ekologisk vallodling

skogstradgard_20140922
skogstradgard_20141103
Den nyanlagda skogsträdgården (från septemer till november) 2014

stenarbete_2014
stenarbete_resultat
Stenläggning med gårdens stenar

odling_solceller_stall
Stall i halmbalsteknik och solceller

lerstensproduktion
Slå och torka lerstenar

halmbalsbygge_stall
halmbalsbygge_stuga1
Workshops i halmbalshusbygge 2012 och 2013

lerugnsbygge2013
PDC – lerugnsbygge 2013

kryddspiral
Kryddspiral

jordprover
Jordprover

vaxthustunneln
Växthustunnel

kretsloppsavlopp2012
kretsloppsavlopp2014
Kretsloppsavlopp med polerigsdamm 2012 och 2014

DSC_0007
Tysk lantras: Sperber

sjalvhushallning_utstallning2
Utställning: Naturresurser på Ecotopia

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree