5 juni, 2024 in Blogg

Humlor gillar vallört och halmbalar!

Odlingssäsongen började kallt med kylig vind efter en snörik vinter. Så kursdeltagarna som byggde huegelbeet, kompost och framställde biokol fick hålla värmen uppe. Sedan kom ett starkt värmepåslag och regn i omgångar. Så nu växer det de odlade så att det knakar!

Men var tog humlorna vägen? Denna fråga har jag ofta ställt i vår. Idag fick jag svaret. Gick ner till vallörtfältet och här är nu humlor församlade i stor skala. Dessa fantastiska insekter och viktiga pollinatörer både för vilda växter och odlade grödor Vilken gåva till gårdens biologiska mångfald och ekosystemets balans. Det gör mig riktigt glad och får denna tisdag att bli en alldeles speciell tisdag!

För jordbrukare är det enkelt att gynna dem – humlor uppskattar att kunna bygga bo i halmbalar, visar nya studier. För att sprida denna kunskap har Jordbruksverket nu gett ut en broschyr med det tydliga namnet “Halmbalar till humlor“.

Men de är även välkomna till mitt halmbalshem.  På torsdag börjar kursen i halmbalshusbygge och då är även humlorna välkomna att delta 🙂
By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree