Kurs – Halmbalshusbygge

header_halmbalshusbygge2016

En kurs för dig som söker kunskap för att planera ett eget hus

Datum: 26-29 juni 2020 Nytt datum: 29 okt – 1 november 2020


Funderar du på att kanske bygga ett nytt eller bygga om ett bestående hus? Eller kanske en friggebod, ett attefallshus eller varför inte en lada i halmbalsteknik? Denna kurs riktar sig framförallt till dig som drömmer om eller planerar att bygga ett eget hus.

Att bygga med halm och lera har flera fördelar. Halmen med sina goda isolerande egenskaper 0,038–0,067 W/mK, ersätter isoleringen. Det finns idag många olika tekniker för halmhusbygge. Halm och lera kräver små mängder energi eftersom dessa naturliga och oförädlade material finns tillgängliga på många platser och kan levereras utan långväga transporter. Materialen är billiga och fria från gifter. Lerputsade hus får en jämn luftfuktighet eftersom leran kan buffra fukt och putsen gör att husen faktiskt är mer brandsäkra än konventionella hus. Om huset är mycket utsatt för väder och vind kan man också klä huset med bräder.

En civilingenjör, en bygglovsinspektör, en expert på halmbalshusbygge och två självbyggare visar vägen från egna idéer och ritningar till bygghandlingar samtidigt som de ger svar på följande frågeställningar:

• Hur förverkligar man ett halmhusprojekt?
• Vilka tekniker o konstruktioner bör man välja?
• Hur ansöker man om bygglov utifrån den nya plan- och bygglovslagen?
• Vad måste man tänka på rent praktiskt när man bygger med halmbalar?


Kursen innefattar workshops
där du får tillfälle att prova på olika tekniker för halmhusbygge samt att putsa med lera.

Herbert Gruber, en av Europas främsta experter på halmbalshusbygge och Viktor Gach visar vägen från idé till skiss, val av rätt teknik och hur du kan konstruera huset.


Kursinnehåll:

• Olika tekniker för halmhusbygge
• Hur känner jag igen den idealiska halmbalen?
• Vilka krav ställs på den certifierade halmbalen?
• Konstruktions- och byggnadsalternativ
• Olika konstruktioners för- och nackdelar
• Skiss och planering av ett halmbalshus
• Detaljerade konstruktionslösningar
• Utvalda projekt i Europa
• Byggekologiska gör-det-själv tips
• Hur man bygger effektivt med halmbalar
• Byggfysiologiska tips
• Fasadbeklädnad

Förutom föreläsningar och workshops presenteras ett nybyggt halmbalshus. Viktor Gach är civilingenjör och har specialiserat sig på halmbalshusbygge. Han kommer steg för steg gå igenom uppbyggnaden av huset som du ser här på bilden. Allt från ritningar och planering till bygge. STEP-BY-STEP så att du får en tydlig och konkret bild av hur man bygger detta halmbalshus som är ASBN:s modellhus:

Dessutom innehåller kursen ett studiebesök. Då besöker vi det halmbalshus som byggts på Ecotopia. På hemsidan kan du informera dig om detta byggprojekt.

Du får även kunskap om bygglovsprocessen enligt den nya plan-och bygglovslagen (2011). Många bestämmelser i lagen är delvis svårtolkade. Därför kommer bygglovsinspektör Kristine Zetterström som gästföreläsare med erfarenhet av halmbalshusbygge och besvarar frågor som:

• Vem ansvarar för vad i bygglovsprocessen?
• Hur ser själva bygglovsprocessen ut?
• Vilka handlingar behövs?
• Hur går man till väga?
• Vad menas med tekniska egenskapskrav?
• Vad skall dokumentationen bestå av?

herbert_gruber_asbnKursledare: Herbert Gruber är i grunden utbildad Art director och sedan 1998 ordförande för ASBN (Austrian Strawbale Network) som är medlem i ESBN (European Strawbale Network) och GSBN (Global Strawbale Network). 2012 publicerade han sin bok ”Neues bauen mit Stroh” (Sv: Nytt byggande med halm) i 4. rev utgåvan som har översatts bl.a. till franska. Som pionjär och idag expert på området föreläser han och håller kurser och workshops i de flesta europeiska länder även i grannlandet Danmark. Herbert Gruber lever i Ravelsbach i Österrike där han byggt upp en virtuell plattform för utbildningar med både privata och professionella halmbalsbyggare av enfamiljs- och flervåningshus, ekonomibyggnader etc. som deltagare. Att bygga hus med halmbalsmoduler hör även till Herberts specialiteter. Herbert tilldelades Energy-Globe-Award priset 2015. 

Co-Trainer: Viktor Gach är civilingenjören som innan han påbörjade sina studier arbetade med konstruktioner och energifrågor inom byggbranschen. Som civilingenjör har han sedan specialiserat sig på halmbalshusbygge. Viktor har erfarenhet av att konstruera, leda workshop, bygga och föreläsa om halmbalshus i Tjeckien där han är bosatt, Österrike och Sverige. Att designa sitt eget halmbalshus vilket han just nu gör tycker han är något av det roligaste man kan göra.


Screen Shot 2015-01-16 at 14.13.03Gästföreläsare: Kristine Zetterström, byggnadsinspektör med 4 årig teknisk husbyggnads gymnasial utbildning. Började sin bana inom Vägverket. Under de 27 åren har hon hunnit med att vara arbetsledare inom vägunderhåll. Ansvarig för projektering och byggprocessen av nybyggnad och renovering av fastighetsbeståndet samt arbetat på laboratoriet främst med byggmaterial. 2006 började hon i Hörby kommun som byggnadsinspektör och bygglovshandläggare och har under årens lopp haft många spännande projekt att ta ställning till. Genom sitt lättsamma och –begripliga sätt att föreläsa omvandlar hon byråkratisk till lättillgänglig information.

EvaS 163x163

Eva Håkansson assisterar Herbert Gruber i denna kurs. Eva deltog i kursen halmbalshusbygge på Ecotopia 2012. Därmed blev hennes planer på att bygga ett eget hus och stall på den nyförvärvade tomten konkreta. Eva bestämde sig för att bygga med halmbalar. Efter en intensiv planeringsfas med beviljat bygglov har hon nu tagit första steget in i själva byggprocessen. Eva är bloggare inom Facebookforumet Halmbalshusbyggarna som hon själv skapat. Ett bidrag till den växande gruppen självbyggare i landet och det ständigt ökande intresset för halm som byggmaterial.


Datum:
29 okt – 1 november 2020
Tider: Tor 17-20.30 (gemensam måltid 17-18), fre och lör 9.30-18 (ev. kvällsprogram) och sön 9.30-15.30
Inga förkunskaper krävs.
Språk: Kursen är på engelska men Kristine Zetterström och Eva Håkansson föreläser på svenska.
Kursintyg erhålles

Kurskostnader (inkl 25% moms) inkl. veganska måltider och fika:
A. Utan boende 4375:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 4425:-
C. Med boende i ekostuga med servicehus tre nätter 4675:-
D. Med boende inkl. kök, wc o dusch tre nätter 4775:-
Partnerrabatt byggherrar 800:- (2 personer)
Rabatt 400:- för studenter o pensionärer (1 person)

Betalningsmodus: Anmälningsavgift 1500:- för en person och 2000:- för två personer med parrabatt. Betald anmälningsavgift säkrar din/er plats i kursen. Resterande belopp faktureras innan kursstart. Ställs kursen in pga Covid-19 betalar vi tillbaks din inbetalning.

För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330814

I samverkan med:
Screen Shot 2013-01-30 at 9.22.23 PM

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.
2. Genom att betala in anmälningsavgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 har du anmält dig och din plats i kursen är säkrad. När anmälningsavgiften har inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Resterande belopp faktureras innan kursstart.
Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad information.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
* Obligatoriska fält

Ecotopia Österlens avbokningsregler Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Anmälningsavgiften återbetalas inte. Ställs kursen in pga Covid-19 betalar vi tillbaks dina inbetalningar.