Kurs – Traditionellt och miljövänligt måleri

Äggoljetempera och linoljefärg (del 2)

header_maleri

Datum: Lördagen den 13 juni 2015

Är det dags att måla fönster och dörrar? Eller taket i stugan? Kanske utomhusmöblerna eller är det träfasaden som ska få nytt liv?

Denna kurs handlar om äggoljetempera och linoljefärg. Båda färgtyperna fungerar både inne och ute. Vi går igenom vad du ska tänka på vid underarbete, torktider och underhåll..

Äggoljetempera är en emulsionfärg som ger en slitstark yta( när den härdat klart), är lätt att blanda och har många användningsområden. Linoljefärg är en färg både för utvändigt måleri (fönster, dörrar, fasader, puts mm) och invändigt måler( kök, snickerier, golv mm)

Meningen är att du efter kursen ska ha tillräcklig kunskap att ta dig an ett eget måleriprojekt.

De traditionella färgerna är ofta miljövänliga samt bra för människa och hus. De kan ha ett högre literspris men räcker ofta till en större yta så hela kostnaden blir inte dyrare. Utvändiga ytor med tex linoljefärg, slamfärg och kalk åldras vackert och är lätta att underhålla.

Denna kurs inleds med äggoljetempera – dess historik, sammansättning och användningsområde. Efter en genomgång av pigment är det dags för blandning och målning med äggoljetempera.

Eftermiddagen hör linoljefärgen till. Även här blir det en genomgång av historik, sammansättning och användningsområde. Men även valet av penslar, underarbete, efterarbete, rengöring etc. Sedan är det dags att måla med linoljefärg både på nytt och gammalt trä.

Givetvis är du välkommen med alla typer av färgfrågor under dagen!

Som introduktion till denna workshop hänvisar vi till temakvällen på Ecotopia som Maria Attström håller den 19 mars kl 18.30. Läs mer om den här.

maria_maleri
Kursledare: Maria Attström driver målerifirman Econyans och har lång yrkeserfarenhet av byggnadsmåleri, färgsättning, färgmaterial och form. Hennes fokus ligger på det estetiska samtidigt som hon utgår från miljövänliga, ekonomiska och långsiktigt hållbara tekniker dvs. måleri med linoljefärg, slamfärg, äggoljetempera, limfärg och kalkfärg. Sedan slutet på 90-talet arbetar hon med traditionellt måleri, dekorationsmålning och linoljefärgstillverkning. Att göra egen färg är inte så svårt, det är lite som matlagning; lite grundläggande kunskap och träning, sen kan man experimentera, menar hon.

När: Lördagen den 13 juni 2015, kl 10-16.30

Plats: Ecotopia på Österlen

Kurskostnad (inkl 25% moms) inkl. vegetariska lunch/fika och målarkit (utvalda pigment och pensel): 955 sek

Rabatterad kurskostnad för del 1 (den 9 maj) och denna del 2: 1650:- (ordinarie pris 1810:-)

Begränsat antal deltagare

Sista anmälningsdag: 1 juni 2015

För mer information: Kontakta oss här eller ring 0417-23034

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka en anmälan så får du en bekräftelse av oss.

2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 har du anmält dig och din plats i kursen är säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss.

Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad information.

* Obligatoriska fält

Ecotopia Österlens avbokningsregler

Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss.