Kurs – Lerugnsbygge

Uppbyggnad och principer kring massugnsbygge  KURSEN ÄR FRAMFLYTTAD!

lerugnsbygge_header

Datum: 12-13 september 2015     NYTT DATUM KOMMER!

Funderar du på att värma upp ditt hus med en massugn? Eller vill du förstå principerna för hur en lerugn är uppbyggd? En massugn är en lerugn som värmer upp ett hus.

I år bygger Ecotopia ett boningshus (103 m2) i halmbalsteknik med certifierade balar. Antingen ett halmbalshus i passivhus- eller nollenergistandard beroende på de energiberäkningar som nu görs. I slutet av maj är det dags för uppbyggnaden av en massugn i lera som skall värma huset och kranvattnet. I direkt anslutning till ugnen, som placeras centralt i den öppna planlösningen, byggs en vedeldad spis för matlagning med egen ugn. Detta i syfte att vara oberoende av både el och gas. Massugnen kommer att vara försedd med en värmeväxlare för vattenproduktion. Varmvattnet lagras sedan i en ackumulatortank. På så vis kan ugnen utgöra husets kompletta värmekälla i kombination med solenergi. Lerugnen avger även strålningsvärme vilket kan jämföras med den strålningsvärme som solen avger.

Ugnsbygget har delvis påbörjats när denna kurs inleds. Detta för att bättre kunna förstå uppbyggnaden. Ugnsbyggarmästaren Matthias Jacob från Nordtyskland har ritat ugnen och anpassat den till husets planlösning. För honom skall varje ugn ha sin egen form, sin egen karaktär samtidigt som den anpassas till omgivningen. Här kan du se exempel på Matthias kreativitet och stora erfarenhetskunskap.

I denna kurs med plats för många frågor kan du lära dig teorin om principerna kring ett massugnsbygge, uppleva delar av uppbyggnaden för att förstå densamma och under ledning av Matthias gemensamt med andra bygga en pizzaugn. Detta för att genom praktiskt arbete bättre kunna förstå principerna kring lerugnbygge och för att sedan själv kanske kunna bygga en egen ugn hemma. Kursen avrundas med att vi eldar i ugnen och gemensamt avnjuter vedugnsbakade pizzor.

Även vägen för att få tillstånd att bygga en massugn som denna i Sverige utgör ett tema i denna kurs dvs. brandsäkerheten.

matthias
Kursledare: Matthias Jacob utbildade sig till ugnbyggarmästare i Potsdam 1986. Efter att han byggt ugnar i München i många år sadlade han 1995 om till att bygga ugnar med lera och andra ekologiska byggmaterial. Jacob har även byggt lerugnar i Frankrike, Amerika, Nya Zeeland och Sverige. Sedan 2005 är han pappa till två söta döttrar.

Datum: Lör 12 och 13 september 2015

Tid: Lör 10-17 och sön 9-15

Inga förkunskaper krävs.

Språk: Engelska och svenska

Kursintyg erhålles

Kurskostnader (inkl 25% moms) inkl. vegetariska måltider och fika:
A. Utan boende 1780:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 1800:-
C. Med boende i ekostuga/dubbel med servicehus 1950:-
D. Med boende i ekostuga/ gruppboende (max. 4 pers) med eget kök, wc o dusch 1950:-

Rabatt 150:- för studenter och pensionärer

Begränsat antal deltagare.

Sista anmälningsdag: 2 september 2015

Plats: Ecotopia på Österlen

För mer information: Kontakta oss här eller ring 0417-23034

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka en anmälan så får du en bekräftelse av oss.

2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 har du anmält dig och din plats i kursen är säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss.

Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad information.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

* Obligatoriska fält

Ecotopia Österlens avbokningsregler
Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss.