Workshop – Ekologisk odling & permakultur i praktiken

Hur man brukar jorden ekologiskt

header_web

Det viktigaste i odlingen är jorden.

Datum: 28 mars – 30 maj – 6 juni 2015 (tre lördagar) Det viktigaste i odlingen är jorden. Sådan jord sådan växtkraft och skörd. Alla jordar kan bli bördiga. Frågan är bara hur vi brukar, bygger upp och tar hand om jorden och dess näringsämnen. Detta avgör kvaliteten på skörden. Hur underligt det än kan låta, så är vår hälsa beroende av kvaliteten hos den jord där vår mat växer, eftersom den ursprungliga källan till vår näring kommer från jorden, inte från växterna. Frisk jord ger oss friska plantor och en näringsrik skörd. I dessa workshops lär vi oss värdet av organiska material i jorden. Vi kommer att förstå varför organiskt material och livet i jorden är så viktigt och varför vi måste ta hand om det. Bluegums-Organic-Workshop-005

Innehåll:

· Gröngödsling · Kompostering · Maskfarm · Flytande gödningsmedel · ”Gräv-inte”-metoden Vi kommer att så gröngödsling, observera hur det växer och hur man arbetar in densamma i jorden. Vi kommer att kompostera, vända komposten och observera hur den utvecklar sig till ny jord. Vi kommer att starta en maskfarm och se hur maskarna växer. Vi kommer att framställa flytande gödningsmedel av bl.a. nässlor, tång och kompost. Vi kommer att praktisera ”Gräv-inte” metoden. Förutom praktisk erfarenhetskunskap kommer vi att diskutera jordar och organiskt växande. Ett viktigt mål för dessa tre workshops är att varje deltagare tar med sig kunskap hem som de kan implementera hemma i den egna täppan, på kolonilotten eller i grönsaksodlingen.

holger_web
Kursledare: Holger Kahl är biolog och har studerat organisk odling i Tyskland och U.S.A. Han har undervisat i organisk trädgårdsodling på universitetsnivå och har bl.a. varit delaktig i uppbyggnaden av en fröbank i Nya Zealand. Med sin stora erfarenhet av odling, kunskapsförmedling och rådgivning har han varit delaktig i ett stort antal projekt, även permakulturprojekt, världen över. Numera arbetar Holger i Ghana och Tajikistan när han inte är hemma med Sabine i deras lerhusbygge i ekobyn Baskemölla. Holger är aktiv i omställningsprojektet Gemenskapsodling & Fröbank som initierats av Ecotopia i samverkan med Omställning Österlen.

Tider: Lördagen den 28/3 och 30/5 kl 10 – 15 samt lördagen den 6/6 kl 10-15

Pris (inkl 25 % moms) inkl. vegetarisk lunch för tre kursdagar: 1200:- Per gång 400:-

Plats: Ecotopia Språk: Svenska och engelska