Workshop – Lerugnsbygge med Johannes Riesterer

Uppbyggnad och principer kring lerugnsbygge

lerugnsbyggeheader

Datum: 7-8 november 2015

Funderar du på att värma upp ditt hus med en lerugn? Eller vill du förstå principerna för hur en lerugn är uppbyggd? Eller vill du ta del av uppbyggnaden av en lerugn?

År 2012 byggde ugnsmurarmästaren Johannes Riesterer en bakugn på Ecotopia. I år är han tillbaka för att bygga nästa lerugn på plats. Detta i det boningshus (103 m2) som just nu byggs i halmbalsteknik. Ett halmbalshus som uppvärms med solvärme, en vattenburen vedköksspis och sist men inte minst en lerugn.

I denna workshop lär Johannes ut teorin om principerna kring ett lerugnsbygge med skorsten, du får uppleva uppbyggnaden för att förstå densamma och under ledning av Johannes gemensamt med andra vara delaktig i själva uppbyggnaden. Detta för att genom praktiskt arbete bättre kunna förstå principerna och för att sedan själv kunna planera uppbyggnaden av en egen lerugn.

Denna workshop innefattar även information om kommunens och brandskyddstjänstens krav på eldstäder.

Johannes utvecklar i nära samarbete med kunden/arkitekten mycket individuella och till rådande förhållanden anpassade lösningar. All sin kunskap, erfarenheter och kompetens om ekologisk byggande ställer han till förfogande. I denna workshop får du ta del av densamma även genom att ställa frågor.

Kursledare: Johannes Riesterer, född och uppvuxen i sydvästra delen av Tyskland. Han är utbildad möbel- och inredningssnickare, lerbyggare och ugnsmurarmästare. 1998 grundade han tillsammans med andra firman Svenska Jordhus som han nu driver. Företaget har specialiserat sig på lerbygge och finska massugnar. I sitt arbete spelar den ekologiska aspekten en stor och viktig roll. Med naturnära byggmaterial som till exempel lera, tegel och trä skapar han en trivsam, hälsosam och vacker boendemiljö, som möter kraven på ett modernt boende.

Datum: 7-8 november 2015

Tid: Lör 10-17 och sön 9-15.30

Inga förkunskaper krävs.

Kursintyg erhålles

Kurskostnader (inkl 25% moms) inkl. vegetariska måltider och fika i:
A. Eget boende 1780:-
B. Eget tält på Ecotopia 1800:-
C. Ekostuga/dubbel med servicehus 1950:-
D. Ekostuga/ gruppboende med eget kök, wc o dusch 2000:-

Rabatt för studenter och pensionärer 180:-

Sista anmälningsdag: 2 november 2015

För mer information: Skriv till oss eller ring 0417-23034