Kurs – Halmbalshus i passivhusstandard!

Kurs – Energieffektivt och hållbart byggande

header_passivhus

Datum: 22-24 maj 2015

Funderar du på att bygga ett energieffektivt halmbalshus? Går du i tankar om att bygga i passivhus- eller nollenergistandard? Eller vill du helt enkelt lära dig mer om ekobygge och hållbart byggande?

Denna kurs hålls av Sveriges passivhusexpert, arkitekt Hans Eek tillsammans med arkitekt Martin Zeiko från Österrike med specialkompetens i ekobygge och halmhusbygge. Denna kurs vänder sig lika mycket till byggchefer och arkitekter som till självbyggare.

Kursens innehåll bygger på ett helhetstänk från planering och början i byggprocessen och går från specialkompetenser till praktiskt utförande på byggarbetsplatsen.

I år bygger Ecotopia ett boningshus (103 m2) i halmbalsteknik med certifierade halmbalar. Ett halmbalshus med förnybar värme och el i nollenergistandard utifrån de energiberäkningar som ligger till grund för denna byggnad. Att klarlägga detta hör till kursinnehållet som reder ut begreppen kring energieffektivt byggande. Detta utifrån svensk lagstiftning (rekommendationer) och EU:s direktiv för byggnaders energiprestanda.

Kursinnehåll:

• Energieffektivt byggande
013 _3D Holzkonstruktion_small• Ekobygge inkl. halmbalsbygge i nollenergi- och passivhusstandard
Byggbiologi/byggekologi
• Husets livscykel
• Ekologiska byggmaterial
• Energihushållning
• Kvalitetskrav på ekobygge (miljöanpassning, installationer, tekniskt utförande etc.)
• Kvalitetskrav på inomhusmiljön (tillgänglighet, luft, ljuskällor, trivsel, brandskydd etc.)
• Olika byggtekniker (massiva och lätta)
• Halmbalshusbygge (materialegenskaper, kvalitetskriterier, byggteknik, konstruktion)
• Träregelkonstruktioner – fördelar och möjligheter
• Byggelement
• Att bygga i praktiken

141104_007d _50_Fund. s4_SO_Schnitt-SudOst_smallKursen är uppdelad i olika delar. Första dagen handlar om energieffektivt byggande och passivhusstandard. Följande dagar handlar om ekobygge i allmänhet och planering och byggande av ett halmbalshus i nollenergistandard i synnerhet. Kursinnehållet Byggelement och Att bygga i praktiken undervisas direkt på byggarbetsplatsen. Martin Zeiko preciserar husets olika delar. Kursen avslutas med en workshop då du får möjlighet att prova på att bygga med halmbalar. Sedan är det bara att åka hem och börja planera ditt eget husbygge eller dela med dig av kunskapen till dina arbetskollegor.

Passivhus är välisolerade byggnader som till stor del värms upp genom den energi som redan finns i huset. Idén med passivhus utvecklades i Tyskland på 1990-talet, där man blev överens om att det går att bygga hus utan radiatorsystem, bara man såg till att värmeförlusterna var tillräckligt små. En av eldsjälarna byggde en egen huslänga enligt principerna och fick ett bättre inomhusklimat än allt som hade byggts i Tyskland tidigare. Passivhuset är prisvärt. De små extrakostnaderna för bättre isolering och värmeväxlad ventilation kan ge lägre totalkostnader redan efter några år. Passivhus är en del av lösningen på klimatfrågan då byggsektorn står för cirka 40% av energianvändningen och behovet av köpt energi för uppvärmning av huset minskar. Passivhuscentrum

hanseek
Arkitekt Hans Eek, expert på Passivhuscentrum i Alingsås. En passivpåverkare i vårt eget land men också i såväl i Tyskland som på EU-nivå leder hans extremt energisnåla passivhus utvecklingen. Det första hus som Hans Eek ritade var ett aktivt solenergihus under energikrisen 1974. I dag finns cirka 30 000 passivhus i Tyskland, Österrike och Schweiz och tekniken som Hans utvecklat tillsammans med tyske forskaren Wolfgang Feist har blivit en framtidsstandard i EU. Nu sitter Hans med i EU:s expertkommitté om forskning kring förnybar energi. ”För 20 år sedan låg Sverige långt före andra länder när det gällde energisnåla bostäder. Bland annat för att vi hade sbl 75, världens tuffaste byggnorm ur energiperspektiv. Men nu ligger vi efter”, säger han i en intervju i Sveriges Natur.

martinzeiko
Arkitekt Martin Zeiko, Österrike är i grunden byggmästare och snickare. Martins specialkompetens är ekobygge i passiv- och lågenergistandard. Men även med halmbalshusbygge, mobila byggsystem och compact living täcker han en nisch i den österrikiska byggbranschen. Med sin yrkeserfarenhet även från Schweiz, Kanada och Ecuador sammanlänkar han i sina byggprojekt olika byggtekniker från olika kulturer. Det som gör Martin till en arkitekt som är svår att ersätta är förutom hans välbalanserade teoretiska och praktiska erfarenhetskunskap hans stora intresse i att handleda självbyggare i planering och utförande av sina byggprojekt. Att rita med Arkitekt 3D Software hör till Martins vardag. Byggnadsingenjören på Tomelilla kommun kommenterade hans ritningar med att han aldrig tidigare sett så proffsiga ritningar…

Datum: Fre 22 – sön den 24 maj 2015

Tid: Fre 10-17, lör 10-18 och sön 9-15.30

Språk: Engelska och svenska

Kursintyg erhålles

Kurskostnader inkl. vegetariska måltider och fika:
A. Utan boende 5435:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 5475:-
C. Med boende i ekostuga/dubbelrum med servicehus 5735:-
D. Med boende i ekostuga/ gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch 5835:-

Ev. önskan om egen stuga 6035:- anges i formuläret – kursanmälan s.n.

Rabatt 500:- för studenter o pensionärer

Handpenning (1000:-) i samband med anmälan. Företag kan betala kurskostnaden mot faktura.

I samverkan med:
passivhuscentrum

För mer information: Kontakta oss här eller ring 0417-23034

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka en anmälan så får du en bekräftelse av oss.

2. Genom att betala in handpenningen 1000:- till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 har du anmält dig och din plats i kursen är säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss.

Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad information.

* Obligatoriska fält

Ecotopia Österlens avbokningsregler

Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss.