Samlingsutställning – Fotopoesi på Österlen

Fotoutställning av Thomas Johnsson, Jacob Levallius, Torbjörn Lagerwall och Johan Alexandersson

Datum: 7-10 april 2023
Öppettider utställning och ekocafé: 11-17
Varmt välkomna!

”Genren fotopoesi har sina rötter i 1800-talet. Av namnet framgår redan att det handlar om poesi och fotografi i samverkan. Tillsammans skapar poesi och fotografi något som de var och en för sig inte kan åstadkomma. Ytterligare en dimension som talar direkt till våra hjärtan och hjärnor, förbi de många åsikter och föreställningar vi har om allt möjligt.,,” (Henry G. Bronett)

Fyra fotografer som leder dig djupt in i naturen och till gömda platser på Österlen. Genom poesi och fotografi i samverkan skapar de en vidare dimension:


Jacob Levallius som initierat denna samlingsutställning beskriver det så här:

“Naturen är levande och det kräver tid och närvaro att observera liv och långsamma processer. Vi människor har successivt tappat kontakten med naturen. Med lång exponering och lite rörelse i kameran kan stillbilder skapa liv i olika scener. Så uppstår fotopoesi. Något oansenligt kan plötsligt bli vackert och det som redan är fint kan bli fascinerande och drömlikt – en bild fri för tolkning. Intentionen med min fotografering är att du skall känna en dragning till naturen, det levande i närvaron och dess långsamma processer”

Torbjörn Lagerwall har arbetat med bild på olika sätt hela sitt yrkesliv. Kameran är hans redskap och vän. Han känner det som om han inte upplevt något fullt ut förrän han har fotograferat det. Vackert ljus, mycket studioljus och fina färger är det han helst arbetar med men ibland experimenterar han med svartvitt, vilket han upplever som mest utmanande. Efter att ha arbetat med bild ett helt yrkesliv känner han det fortfarande som om en ny värld hela tiden öppnar sig genom kameran. Besök gärna Torbjörns hemsida och studio i Malmö där han arbetar med en mix av kommunikations-, företags- och matfoto.

Jakob Levallius som initierade denna samlingsutställning är både naturgeograf och kartingenjör, hemmastadd i Lund. Hans fallenhet för abstrakt konst och intresse för landskapsfotografi kolliderade av en ren tillfällighet. Så uppstod en ny dimension som han kallar Natur i Rörelse eller Poetiska bilder av natur och landskap. Som kartingenjör ställer Jacob frågor som Hur har landskapet förändrats över tiden? Hur har det sett ut på den plats där jag står idag? Han ställer människan i ett kulturgeografiskt sammanhang med tillgång till historiska kartskatter. Detta för att öka intresset för platsers historia och på ett intuitivt sätt stärka bandet mellan människa och landskap. Besök gärna Jacobs hemsida.

Thomas Johnsson har gett ut boken Vårt Österlen. Hans fotopeosi beskriver det tidlösa, vemodiga och förgängliga som finns på Österlen bortom exploateringen. En röd tråd i hans liv är hållbarhetsfrågor. Thomas bakgrund är inköp och ledarskap som han utövat i hela Europa. Han har ett genuint intresse för miljö och vill verka för en omställning till hållbar handel. Thomas är en av initiativtagarna till solcellsparken i Vik där en grupp villaägare gått samman för att framtidssäkra sin energiförsörjning. Dessutom driver han ett nätverk s.k. kustråd i Samverkan för Hanöbukten som består av 15 kustbyar. Med kustråden vill han initiera och sprida insatser som gynnar kustbyarna, deras hjärtefrågor samt vattendrags- och vattenfrågor i deras hemmiljö. Besök gärna Thomas hemsida.

Johan Alexandersson kallar sina bilder Poetiska reflektioner. Som barn stannade Johan upp innan han hoppade i vattenpölen. Han betraktade stillheten i spegelbilden och såg den surrealistiska värld som visade sig. Barnet har vuxit och med kameran i handen fångar han ett ögonblick av vattnets flöde. Ett naturligt collage skapas av det som finns under och över vattenytan. Genom spegelbilderna vill Johan väcka reaktioner, känslor och tankar. Han bjuder in till reflektioner om vattnets betydelse i våra liv och på vår jord. Fotona är tagna på Österlen och utskrivna på ett naturvänligt papper gjort av hampa & bomull. Johan är bosatt på Ekagården utanför Vitaby/Österlen. Ett kulturkollektiv som fördjupar sig i konst, musik, hantverk, odling och matlagning. Utställningar 2022 på Ecotopia och Spira, Österlen. Datum: 7-10 april 2023

Öppettider: Utställning och ekocafé kl 11-17
Plats: Ecotopia på Österlen (mellan Skåne-Tranås och Brösarp utmed väg 19)
För mer information: skriv till oss eller ring 0703 330814.

Konstrundan 2022

Spegel spegel på jorden där – Reflektionernas tid är här

Vatten, lera och musik förenas i ett naturligt flöde när konstnärerna Johan Alexandersson och Milla Friis samskapar årets påskutställning på Ecotopia den 15-18 april 2022

Öppettider: Utställning & ekocafé kl 11-17

Johan Alexandersson – Foto och ljudinstallation Som barn stannade Johan upp innan han hoppade i vattenpölen. Han betraktade stillheten i spegelbilden och såg den surrealistiska värld som visade sig. Barnet har vuxit och med kameran i handen fångar han ett ögonblick av vattnets flöde. Ett naturligt collage skapas av det som finns under och över vattenytan. Till spegelbilderna komponerar Johan musik inspelad på instrument han själv har byggt. Bäckens porlande, havets vågor, regnets droppar, fåglarnas kvittrande och några kära vänners instrument medskapar denna poetiska ljudresa. Johan är vattuman och spegeltvilling. Han bor med sin familj på Ekagården på Österlen. Under denna utställning bjuder han in dig att reflektera över vattnets betydelse i ditt liv och här på vår jord. 

Milla Friis – Keramik och skulptur Milla Friis utforskar lerans möjligheter med naturen som främsta inspirationskälla. Hon jobbar med strukturer, former och färger som är jordnära, organiska och tidlösa. Keramiken är ett uttryck mänskligheten ägnat sig åt i alla tider och kopplingen till gamla föremål syns i Millas gestaltning. Leran är från jorden, med hjälp av vattnet formas den, genom luft torkas den för att sedan brännas i elden. En transformation med symbolvärde för hela vår existens. De fyra elementen är starkt närvarande för Milla i den keramiska processen och i denna utställning har vattnet en central roll. Vatten är liv, rörelse och formande – grundläggande för keramiken och för livet här jorden. Milla är mångsysslare, verksam på Ekagården, Österlen.

Öppettider: Utställning & ekocafé kl 11-17

 

Konstrundan 2021

Du är inte en droppe i havet. Du är hela havet i en droppe.

Konstutställning av Sylvia Poss

Det finns så mycket konst i naturen, konsten består bara i att förnimma det“ 

Med sina tavlor och installationer uttrycker konstpedagogen Sylvia Poss naturens, strändernas och havets skönhet på Österlen. Under sina långa vandringar utmed havet samlar hon de intryck som hon sedan gestaltar i sina naturcollage och installationer. Färgerna hämtar hon från sand, trä och andra naturmaterial. Materialet är drivved och stenar i kombination med återbruk. Dessa kreativt gestaltade intryck väcker betraktarens fascination och bjuder in till nära och intensiva möte med naturen. Oändliga måste de intryck vara som inspirerar och leder henne i dessa gestaltande processer. Mycket tyder på att Österlen just utgör denna oändlig inspirationskälla för en konstnärinnan som Sylvia Poss.

 

Gör ditt eget NATURSMYCKE

Har du en vacker eller lyckobringande sten som du vill bära kring halsen? Eller i örat? Syvia hjälper dig att borra hålet. Du kan även välja bland hennes stenar. Kanske en fin present eller ett minne för livet?

 

Sylvia Poss Sedan 1972 verksam som konstpedagog vid olika skolor i Tyskland har hon deltagit i vidareutbildningar som letts av många olika docenter. År 1996 skedde dock en stor förändring som fick stort inflytande på hennes konstnärliga skapande: Sylvia upptäckte Österlen. Idag är hon även bosatt i Brösarp. Som aktiv medlem i Konstföreningen Neckar-Odenwald har hon deltagit i talrika utställningar.

 

Öppettider utställning & ekocafé kl 11-17

 

Välkomna!

Fotoutställning av Roy Andersen

Insekter är världens viktigaste djur!

Utan insekternas arbete har vi snart inga regnskogar kvar!

Datum: 19 – 22 april 2019
Öppettider: Utställning & ekocafé kl 11-17

Med sin makrofotografering vill Roy Andersen visa det vi människor skall vara rädda om för vår överlevnad: ett axplock ur den fascinerande artrikedom bland insekter, grodor, ödlor och ormar som utgör ett viktigt led i den biologiska näringskedjan och som vi inte har lätt att lägga märke till i vanliga fall.

Under utställningsperioden visas bilder från regnskogarna i Amazonas och Asien. Det kommer att finnas möjlighet att träffa fotografen Roy Andersen som kan berätta lite om strapatserna med att nå målet att fånga djungelns minsta och färgstarka varelser på bild. Även ett bildspel kommer att finnas på plats så att man kan ta del av mycket information kring Roys sätt att arbeta och se sig omkring i världen.

När fotografen Peter Olauson (Österlenfoto) under Påskrundan 2018 tipsade mig om möjligheten att ställa ut mina bilder på Ecotopia, kände jag spontant att det var rätt ställe för mig. Då min nisch som naturfotograf är makrofotografering och jag brukar leta upp mina objekt i tropiska regnskogar känner jag samtidigt en stor medvetenhet om miljön och lokalbefolkningens levnadssätt.

I de byar jag har besökt har jag i perioder levt tillsammans med olika etniska grupper som är beroende av djungeln för sin existens. På det viset har jag kunnat vara delaktig i deras vardagsliv och även vara med på en och annan festlighet och religiös ceremoni.

När jag letar upp insekter och andra små kryp brukar jag göra långa vandringar och ta hjälp av guider. De har inte bara lokalkännedom utan bär också på kunskaper om betydelsen av djungelns växter och djur för befolkningens överlevnad som har gått i arv från generation till generation.

Ett av de främsta målen med mitt fotografiska arbete är att öka vår medvetenhet om insekternas och de andra små djurens betydelse i det naturliga kretsloppet. Att dessa små varelser dessutom uppvisar en häpnadsväckande rikedom av olika färger, mönster och former gör att de är intressanta och givande objekt för den fotografiska kreativiteten. Samtidigt är det tekniskt utmanande att hitta och att fånga dem på bild under de svåra ljusförhållanden som råder i den fuktiga tropiska miljön.

Mina resor har alltid berikat mitt liv väldigt mycket, inte bara på det bildskapande utan också på det personliga planet!

Fotograf Roy Andersen började sin fotografiska karriär på Gamleby fotoskola i Västervik. Därefter arbetade han flera år som pressfotograf vid olika dagstidningar i Skåne. Efter hans flytt till Argentina där han bodde under 10 års tid fick han tillbaka intresset för makrofotografering inte minst tack vare digitalkamerans tillkomst. Under sin tid i Argentina var Roy medlem i fotoklubben i Cordoba och deltog i flera fotoutställningar. Idag är han medlem i Eslövs fotoklubb och Biofoto. Han har ställt ut sina bilder på flera platser i Skåne och Danmark. Roy arrangerar även bildvisningar med videoprojektor. Välkommen att se hans senaste bildspel!

Öppettider utställning & ekocafé kl 11-17

Välkomna!

Fotoutställning av Peter Olausson, Årets Fotograf 2017

Eftertanke och medvetenhet

 

30 mars – 2 april 2017

Betrakta, tyck till och berörs. Det är inte det 
du tittar på som betyder något, det är det du ser!

När jag fick förfrågan att ha en fotoutställning på Ecotopia blev jag hedrad och bestört. Bilderna skulle ha fokus på naturen och jag tar nästan aldrig naturbilder. Nu blev det bilder som visar naturen ur olika perspektiv och kanske vad vi människor håller på med. Naturen ger och vi tar… Mina bilder är tänkta att väcka eftertanke och att vara rädd om det som finns kvar. Eftertanken kan leda till större medvetenhet.

Jag har ett utpräglat bildtänk och tycker om bilddiskussioner. Ibland fotograferar jag medvetet utifrån en idé som dykt upp. Ibland arbetar jag med gamla bilder där jag kan hitta något som jag inte såg vid fotograferingstillfället. Här är den digitala tekniken av idag överlägsen som ett verktyg.

Den utskrivna bilden ger ett annat intryck än det digitala bildflödet vi överöses av idag. Jag tycker om att skriva ut bilder åt andra och åt mig själv. Att använda ett miljövänligt konstpapper av bomullslump utan konstiga kemikalier och med samma koncept som uppfanns för över tvåtusen år sedan ger en dimension mångt större än att titta på en smartphone. Att bilden sedan har en garanterad livslängd på över 50 år gör den ännu mer miljövänlig.

Öppettider utställning & ekocafé kl 11-17

Peter Olausson är autodidakt, som fotograferat sedan ungdomstiden och upplevt allt från analogt till digitalt. Tävlat några år och vunnit guldmedalj två år i rad i Riksfototävlingen som kan liknas vid SM i foto. 2017 blev han dessutom Årets Fotograf. Han är ordförande i Österlens Fotoklubb och driver företaget Österlenfoto med fotogalleri och utskriftsservice. Peter Olausson brinner för det utskrivna fotot och har även fördjupat sig i olika miljövänliga papperssorter.

I samverkan med:

Konstrundan på Österlen 2017

Öppettider: 14- 23 april kl 11-17

Konstnär Lena Stenberg ställer ut måleri, fotocollage och skulptur.

Seitens land är en konstutställning med målningar som är skapade efter skisser som Lena Stenberg gjort på högfjället en vår för några år sedan. Den handlar om den magi som finns i fjällen. Hur landskapet  lockar och läker. Hur man finnar ro men också om de kreativa krafter som finns där som seiter och magiska platser. Lena har blivit inspirerad av historier om offerplatser, religion och andlighet. Men också av mer dramatiska händelser som skett i fjällvärden och i samiska sägner. Historier och berättandet har en central plats i den samiska kulturen varför Lena Stenberg har hämtat inspiration från de historier som hon hört. Det finns även ett allvarliga budskap bakom hennes målningar om att man skall lyssna på naturen, vårda den och låta dom gamla kulturlandskapen vara ifred istället för att skövla och förstöra dem.

Natur, kultur, identitet och frågor om tillhörighet är teman som ständigt återkommer i Lena Stenbergs konstnärskap. Det är kring dessa frågeställningar hennes konstnärliga arbete uppehåller sig. Konstverken handlar om tid och rum. Huset och hemmet finns också med och återspeglar det hem vi bär inom oss, känslan av tillhörighet, det spår som leder dit och det avtryck som vi lämnat efter oss.

På utställningen visas även samisk kultur som film och jojk. Det finns också ett urval samiska konstböcker och cd skivor till försäljning.

Lena Stenberg, Kiruna är utbildad på konstfack i Stockholm. Hon har ställt ut sina verk på många olika gallerier och konsthallar i Sverige och även internationellt. Hennes konstnärliga arbete har ofta rört sig mellan att skildra historiska reflektioner och politiska frågor. Hon arbetar främst med tredimensionella verk, skulpturala objekt, installationer och fotografi. Här kan du läsa mer om konstnären.

Välkomna till samisk konst och kultur!

 

Fotoutställning Nybyggarna 2 – Återkommande utställning efter konstrundan

Denna utställning ges i samverkan med Österlenfoto i Södra Mellby. Fotografierna är utskrivna på miljövänligt fine art fotopapper:

Denna utställning handlar om en mer självhushållande ekologisk livsstil, om att bygga sitt eget sunda hus, om att samverka, om att stärka lokalsamhället, cirkulär ekonomi, om att skapa sin egen hållbara framtid samtidigt som man bidrar till en hållbar utveckling, både globalt och lokalt. I denna postindustriella tid är det nu dags att bygga ett nytt samhälle – återbrukarsamhället/det holistiska relationssamhället. Detta arbete har pionjärerna och visionärerna redan påbörjat. Därför heter denna utställning Nybyggarna. När Vilhelm Moberg skrev Nybyggarna syftade han på alla de som tog sig över Atlanten. De tilldelades mark och så började de bruka jorden och bygga sina hus utifrån tillgängliga naturresurser. Människor lämnade sina gamla liv bakom sig och startade om på nytt. Då var det arbetslöshet och materiell fattigdom som låg till grund för förändringen. Nu är det människors ökade medvetenhet som styr dagens nybyggaranda.

De senaste åren har fotografen Peter Olausson i sitt digitala fotolabb specialiserat sig på att få en bra utskrift. ”Det bästa fotot är det utskrivna!”, säger han och syftar till dagens möjlighet att få en otroligt bra kvalité och livslängd genom att använda miljövänligt fotopapper och lite bättre pigmentskrivare. Canson har tillverkat papper i över 450 år. Konstnärer som Degas, Ingres, Picasso, Matisse och Warhol har också använt papper från Canson… Detta fotopappret är tillverkat av bomullslump utan tillsatser av optiska vitmedel eller andra kemikalier. Vitheten fås av naturliga mineraler.

 

Permanent utställning: Naturresurser på Ecotopia

Denna utställning utgör ett naturligt resultat av en process som pågår sedan vi flyttade in på gården sommaren 2006. En process utifrån permakulturprinciperna som inledningsvis kan liknas vid en research och inventering av en gård med 7 hektar på Österlens backområde. Detta även i syfte att presentera hållbara lösningar i naturlig miljö. Observation, undersökning, provtagning och provodling kopplat till ett både fortlöpande teoretiskt och praktiskt kunskapsintag. Vattenmängd och kvalitet? Kretsloppsavloppets uppbyggnad? Vilken jordmån hittar man på gården? Vilka byggmaterial finns att tillgå? Hur mycket energi utifrån vilka energikällor förbrukar vi? Platsens klimatdata? Vilka renoveringsbehov har jordbruksfastigheten från 1820? Gårdens vegetation och topografi? Vilka vilda grönsaker, bär, frukter, örter etc. växer på gården? Vilka fröer och ätbara växter trivs i gårdens jordmån och klimat? Vilka nyttodjur lever här? Dessa är bara några av de frågor vi ställt för att hitta och även nyttja gårdens resurser ur ett helhetsperspektiv samt presentera hållbara lösningar i naturlig miljö. Ett urval av dessa resurser hittar du nu i denna utställning vars huvudkategorier är:

Energi, Vatten, Ekobygge, Vild mat och dryck, Odlad mat och dryck, Nyttodjur och Nyttoväxter

Med denna utställning vill vi inspirera dig till att själv börja söka resurser där du bor och lever. ”Den som söker finner” – så blir man mer självhushållande. Med utställningen vill vi också rikta ett varmt tack till naturen för dess kraft och givmildhet.

IMG_5762_copy-600x396

Attachment-1

Öppettider: samma som för Ekofiket.

Gratis inträde

Välkomna!

 

Ecotopias första lilla utställning 2013: Upptäck Ecotopia

– Ekologiskt byggande på Ecotopia Österlen

Utställningen ”Upptäck Ecotopia” visar uppbyggnaden av en gård som utifrån sitt helhetsgrepp presenterar hållbara lösningar i naturlig miljö. Här kan man både se och ta på de ekologiska byggmaterial och råvaror från gården som använts för uppbyggnaden av Ecotopia med sin mötesplats, framtidsverkstad och sex ekostugor. Mångfalden i materialvalet syns både vad gäller takbeläggning, ytter- och innerväggar, textil, isolering och målning. Exempel på Ecotopias miljövänliga material är lärkspån, skiffer, taktegel, skumglas, lin, hampa, träull, halm, lera, cellulosa, linoljefärg och äggtempera men även kravmärkt vindpapp, ångspärr etc. Olika modeller på gårdens ekostugor förtydligar konstruktioner liksom konstruktionsritningar och väggelement. En modell på kretsloppsavloppet visar hur denna är uppbyggd. I energideklarationen listas bl.a. varje materials u-värde upp och byggnadernas sammanlagda energiförbrukning. Utställningen fungerar som inspirationskälla för dig som vill bygga till, renovera eller bygga nytt på ett hållbart och energieffektivt sätt och som inspirationskälla för dig som är intresserad av eller studerar bärkraftigt byggande och boende.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree