Karin Malmgren

Karin Malmgren, Ecotopia Österlen

Samhällsentreprenör & verksamhetsansvarig
Karin är född och uppvuxen på en gård i Bara. Hennes utbildning till socionom (1976) avslutades med en fil. mag. på Socialhögskolan i Lund (2004). Från 1976 och fram till december 2003 har Karin levt i Österrike. Under dessa år har hon arbetat som projekt- och pedagogisk ledare, grundat och byggt upp ett utbildningscentrum och varit verksam som organisationsutvecklare och omställningspedagog inom den privata, ideella, kyrkliga, politiska och offentliga sektorn. Karin har huvudsakligen arbetat med paradigmskiften i organisationsstrukturer (organisationsomvandling) dvs. att utifrån ledningen, medarbetarna och klienterna omvandla hierarkiska, toppstyrda, byråkratiska och statiska till kundorienterade, platta, rörliga och flexibla organiska organisationer. Hennes uppdragsgivare har förutom i Österrike varit organisationer i Italien, Tyskland, Schweiz och Luxemburg. Som fritids- och dramapedagog har hon även lett kulturell verksamhet som forumteater, dramadans och expressiv målning. Karin har alltid varit en engagerad samhällsentreprenör. Inspirerad och positivt påverkad av den österrikiska livsstilen med sina småskaliga ekologiska lantbruk, permakulturcertifierad och utifrån hennes intresse för miljöfrågor föddes visionen om Ecotopia Österlen. I kursen i Bärkraftigt byggande och boende vid Högskolan i Dalarna (2008-2009), i samverkan med universitetet i Linz (Österrike) fakulteten arkitektur och lades grunden för dess förverkligande. Idag är Karin pensionerad, verksamhetsansvarig för Ecotopia på Österlen och arbetar ideellt.

Martin Behm

Strategy director

Martin Behm är Karins son som bor i Lund. Han är civilekonom från Lunds universitet och har studerat reklam i San Francisco. Martin har lång erfarenhet från ledande kommunikationsbyråer i Stockholm och arbetar idag som fristående konsult inom varumärkesutveckling med fokus på hållbarhet. Martin har varit delaktig i Ecotopias utveckling sedan start och hjälper till ideellt med varumärkesfrågor. Han är övertygad om att allt går att förändra. Ökad medvetenhet och vägledning i den nya riktning är allt som behövs. www.linkedin.com/in/martinbehm

”Ecotopia är på väg att bli en central plats för att öka människors kunskap, förståelse och medvetandet i en tid av förändring där nya tankebanor och hållbara lösningar är livsviktiga”.

”Ecotopia har en speciell plats i mitt hjärta. En plats för avkoppling och eftertanke såväl som nytänkande och självförverkligande. Jag önskar att många får möjlighet att uppleva, ta del av och bidra till denna skapelse”.

Ecotopias återkommande kursledare

Maria Attström, har under tio år undervisat i akvarell, teckning och skulptur efter modell på Folkuniversitet i Lund, samt haft sommarkurser i akvarell. Utbildad inom konst och med egen firma som arbetar med traditionella och miljövänliga färger både konstnärligt och inom byggnadsmåleri.

David och Liga Appelgren flyttade från storstaden till lugnet på landet för sin gemensamma passion för hälsa, naturen och en ekologisk livsstil. Nu driver de Ombergs ekogård med gårdsbutik vid foten av Omberg vid Vättern i Östergötland och skapar mathantverk. Förutom hampa har den första svenska quinoan skördats på gården. Dessutom har David grundat den populära bloggen Matfusket. Detta för att uppmuntra till mat med hälsosamt innehåll.

Catharina Ehlo, har byggt upp och leder två verksamheter. Efter mer än 10 års framgångsrikt arbete med bland annat örtmedicin på sin egen praktik Själens Stjärna bildade hon Stjärnörter där hon tagit fram egna produkter som hon nu framställer både till människor och djur (registrerade som fodertillskott hos Jordbruksverket).

Herbert Gruber är i grunden utbildad Art director och sedan 1998 ordförande för ASBN (Austrian Strawbale Network) som är medlem i ESBN (European Strawbale Network) och GSBN (Global Strawbale Network). 2012 publicerade han sin bok ”Neues bauen mit Stroh” (Sv: Nytt byggande med halm) i 4. rev utgåvan som har översatts bl.a. till franska. Som pionjär och idag expert på området föreläser han och håller kurser och workshops i de flesta europeiska länder även i grannlandet Danmark. Herbert Gruber lever i Ravelsbach i Österrike där han byggt upp en virtuell plattform för utbildningar med både privata och professionella halmbalsbyggare av enfamiljs- och flervåningshus, ekonomibyggnader etc. som deltagare. Att bygga hus med halmbalsmoduler hör även till Herberts specialiteter. Han tilldelades Energy-Globe-Award priset 2015.

Göran Hjort har erfarenheter från ett omväxlande arbetsliv som pedagog och undervisning i ekonomi, bank- och penningsystem samt som konsult. Sedan 2006 har han gett ut ett flertal böcker om ekonomi varav ”Permaekonomi – När pengar gör som bäst nytta” är nyutgiven. Permaekonomi betyder en bestående och fungerande hushållning med naturens resurser och oss själva. Ekonomin är baserad på en ny etik för vårt sätt att leva och det finansiella systemets sätt att arbeta. För en ekonomi som inte fortsätter att föröda förutsättningarna för vår existens krävs attitydförändringar, menar han.

Ise Wentzel Hovmöller driver företaget Hovmöller Bigårdar. Hon har sin certifierade ekologiska biodling på Österlen med säte i Södra Mellby. Ise har gått en 2-årig yrkesutbildning i biodling och har gesällbrev inom sitt yrke. Hon är vice ordförande i Tomelillaortens biodlarförening och ingår även i avelsklubben i Tomelilla.

Stanislaw Lazarek, Carex of Sweden. Stanislaw har utvecklat och presenterar ett biologiskt reningssystem TreeWell som uppfyller de krav som ställs på enskilda avlopp och bidrar till den biologiska mångfalden på ett sätt som traditionella minireningsverk inte gör. Metoden går ut på att efterlikna naturen, mikroorganismer och växter tar hand om avloppet och kvar blir bara kvävgas och vatten som kan återvinnas.

Louise Lundberg driver företaget Grönare stad AB. Hon använder sig av sina kunskaper om hållbar stadsutveckling, öppna dagvattensystem, gröna tak, stadsodling, biologi, botanik och ekologi när hon inspirerar, föreläser, guidar, workshoppar och arbetar för en hållbarare och grönare framtid.

Ulrich Nitsch, professor emeritus i informationslära och agronom har länge undervisat och forskat om kommunikation och beslutsprocesser i frågor om miljö och lantbruk vid SLU. Ulrich är uppvuxen med lantbruk och alltid har arbetat med frågor om lantbruk, miljö och samhälle. Han anser att dialog är förutsättning för all hållbar utveckling.

Kathrin Söderberg är diplomerad Raw Food Chef och bor i Nerja (södra Spanien). Kathrin har många års erfarenhet av att laga rawfood och har drivit egen restaurang i Sverige. Hon är en uppskattat rawfood chef som ofta anlitas på hälsoretreats runt om i världen.

Karolina Taflin är socionom och arbetar även med professionellt krisstöd som kurator inom Region Skåne. Hon har med hjälp av yogan ett unikt perspektiv på krisens transformerande effekt, samt verktyg kring att möta svåra situationer, som ger ökad acceptans och ett nytt hopp om livet till de hon handleder och undervisar.

Åke Wikström brinner för frågor kring hälsa, ekologisk odling och miljö. Han har 40 års erfarenhet av ekologisk odling. Åke var först mycket aktiv inom förbundet för Organisk-Biologisk odling. Senare har han varit eldsjälen bakom ett meditationscenter och uppbyggnaden av Hällungen Kursgård (idag Solhälla). Nu driver han företaget Hållbar Hälsa, ett projekt inom ekologi, permakultur och hållbar utveckling. Här driver han en 10 000 kvadratmeter stor ekologisk trädgård, gårdsbutik och café, levererar ekolådor, erbjuder trädgårdsvandringar och håller kurser. Detta tillsammans med sin fru Tingting.

Ideellt stödjande personer:
Martin Behm
Kristian Bodell
Göran Hjort
Stanislaw Lazarek
Karin Malmgren
Ulrich Nitsch
Karolina Taflin
Roger Vaughn
Anne-Line Scheele

Tack!

Våra vänner djuren

Våra vänner djuren och gårdens trotjänare (katter, getter, får och höns) lever mestadels utomhus men ibland kan det vara skönt att stanna inne i stallet. Den älskade katten Åke var gårdschef innan han som 19 åring dog en naturlig död i mitt sovrum. Det var en upplyst katt. Han hade koll på alla sina kompanjoner och informerade om någon lämnat inhägnaden, fått oväntat besök etc. ”Kissen med den vita tassen” flyttade och har skänkt gården 6 kattungar. Även sex  pensionerade tackor flyttade in med anledning av att grannarna lämnade sin gård. Djurens sociala samverkan är fortfarande stark. Dessutom får vi ägg och gödsel från hönsen liksom gödsel från getterna och fåren. Hönsen tar hand om allt ogräs emedan en av getterna är den enda verkliga skadeinsekten. Hon äter upp ett halvt rödkålshuvud i taget för att inte tala om jordgubbsplantor som hon föredrar framför det mesta. Hennes bästa kompis var den vite bocken Ossian som flyttade med Roland till hans gård i Onslunda.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree