Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?
Då är du välkommen att prenumerera på
Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Workshop – Lerhusbygge

13 augusti kl. 10:00 - 14 augusti kl. 16:00

Lera i husbygge – olika tekniker

Datum: 13-14 augusti 2022

     Att bygga med lera har många fördelar. De kräver små mängder energi eftersom dessa naturliga och oförädlade material finns tillgängliga på många platser och kan levereras utan långväga transporter. Materialen är billiga eller t.o.m. gratis och fria från gifter. Lerputsade hus får en jämn luftfuktighet eftersom leran kan buffra fukt och putsen gör att husen faktiskt är mer brandsäkra än konventionella hus.

Funderar du på att lära dig om att arbeta med lera i husbygge i ytskikt inomhus? Hur kan en få lerbruk att fästa på olika material? Är du nyfiken på testa att skulptera fram former i en yta. Då är detta något för dig; en kurs och en workshop med fokus på lerans vidhäftning och att modellera ytskikt.

Lera är ett fantastiskt material, det fastnar på det mesta, modererar luftfuktighet och tar bort farliga ämnen i luften, är lätt att återanvända och går att forma nästan lite hur som helst. Lera ingår dessutom i svensk (skånsk) byggnadstradition. Lera som byggnadsmaterial är ogiftigt, klimatsmart, lockar till experiment och är lätt att återanvända.

Lördagen ägnas åt att få leran att fästa på olika vanliga väggmaterial, även på lite tyngre ytor som tegel och cementblock för att ni ska se vad man kan göra och vilka möjligheter som finns. På söndagen kommer vi att finputsa ytan från dagen innan. I finputsen kommer du att kunna modellera fram former, mönster, trycka in tex sten och kakel.

Såklart är du välkommen att undra om hur måla på lera, hur mura (lersten, tegel, ved) med mera. I kurspriset ingår förutom materialet som används även en murslev (modell medium/liten).

Maria Attström är utbildad konstnär och scenograf. Hon driver målerifirman Econyans, och har lång yrkeserfarenhet av byggnadsmåleri, färgmaterial och form. Sedan 20 år bygger hon med olika lertekniker och hon älskar lera, säger hon själv. Maria bor med sambo på en permakulturgård utanför Linderöd som de renoverat tillsammans.

Datum: Lördag 13 och söndag 14 augusti 2022

Tider: Lör 10-18 och sön 9-16

Inga förkunskaper krävs. Begränsat antal deltagare.

Kurskostnader (inkl 25% moms) inkl. veganska måltider och fika samt en murslev:

A. Utan boende 1900:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 1950:-

C. Med boende med servicehus: 2050:-

D. Med boende inkl kök, wc o dusch: 2150:-

För mer info: Skriv till oss eller ring 0703 330 814

I samverkan Econyans:

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss.

2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 är din plats i kursen säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad kursinformation samt faktura på resterande belopp.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

* Obligatoriska fält

Ecotopia Österlens avbokningsregler Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning innan 14 dagar före kursstart utgår en administrationsavgift på 250:- Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av kursavgiften. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Ställs kursen in pga Covid-19 eller vid sjukdom mot intyg betalar vi tillbaka din inbetalning.

Detaljer

Börjar:
13 augusti kl. 10:00
Slutar:
14 augusti kl. 16:00
Evenemang Kategori:

Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?
Då är du välkommen att prenumerera på
Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…

Kommande evenemang 2022

Veganskt ekocafé och matlagningskurser - Vilda ätbara växter 2022Stugbokning
B&B