-
Loading Events

« All Events

Fortsättningskurs – Fermentera mera! (steg 2)

19 October kl. 10:00 - 16:00

Djupdykning i fermentering

Datum: 19 oktober 2025

Fermentering har funnits som en naturlig del av människans kost i många tusen år över hela världen. Denna konserveringsmetod har många hälsofördelar och är förvånansvärt enkel att lyckas med om man är lite erfaren. Vid dagens slut är dina tomma, medhavda burkar fyllda med grönsaker och redo för att bubbla, hemma hos dig!

Denna kurs är för dig som redan har experimenterat lite med fermentering. Eller gått en grundläggande kurs och vill fördjupa dina kunskaper.

Kursen består av en övergripande teoretisk del där vi bryter ner beståndsdelarna i jäsningsprocessen, diskuterar PH-värdet och olika sätt att påverka denna process, beroende på årstid och vilka grönsaker man använder.

Under vår dag tillsammans får ni fördjupa er i mikroorganismernas fantastiska förmåga att omvandla färska grönsaker till att bli ännu mer näringsstinna och nyttiga för våra kroppar. Vi går igenom stegen för en lyckad fermentering, pratar om smaksättningar och kryddor samt komponerar våra egna spännande grönsaksblandningar. Tillsammans prövar vi oss fram till spännande smakkombinationer.

Ni kommer att få med er några recept hem som sedan kan varieras mångfaldigt.

När dagen är slut ska ni ha fått med er ny inspiration utöver de verktyg som behövs för att fortsätta fermentera hemma.

Glädje och lust är också en viktig komponent i köket och därför kommer vi att jobba med våra sinnen.

Varje deltagare tar med två 1 liters burkar och bestämmer själv vad dom ska fyllas med.

Det kommer att finnas ekologiska grönsaker efter säsong att tillgå. Vi använder både färska och torkade kryddor.

Ta gärna med dig några egna grönsaker som vi dessutom kan experimentera med, smaka på och analysera.

Kursinnehåll:

Kort presentation

Teoretisk genomgång

Praktiskt arbete

Vegansk lunch och provsmakning

Fortsättning praktik

Tid för frågor / diskussion

Enklare häfte med innehåll från kursen och basrecept delas ut

Varmt välkommen till denna kurs!

Kursledare: Isabel Pace-Soler är en hängiven Fermentista som under många år varit köksansvarig på en av waldorfförskolorna på Österlen. Hennes yrkeskarriär började på Rosendals trädgård i Stockholm i början av 2000-talet och där grundlades intresset för ekologisk odling och samspelet mellan ”jord till bord”. Sedan hösten -23 utvecklar Isabel sitt nystartade företag – Persahusen Gårdsförädling i Ravlunda. Ett småskaligt mathantverksföretag som producerar fermenterade grönsaksprodukter. Isabel brinner för ekologisk odlad, näringsriktig mat och att utforska och experimentera fram nya spännande smakkombinationer.

När: Söndag 19 oktober 2025

Plats: Ecotopia på Österlen

Investering (inkl 25% moms) inkl. provsmakning, vegansk lunch och rawfoodfika: 950:-

Isabels specialerbjudande:

Rabatterad kostnad för denna fortsättningskursen (steg 2) och grundkursen (steg 1) dagen innan den 18/10: 1650:- (ordinarie pris 1850:-)

Ta gärna med: Förkläde och 2 st burkar á 1 liter – helst med bygel och gummipackning men lock i metall går också bra. Rivjärn och skärbräda – inget måste men bra om du har möjlighet att ta med. Sätt gärna upp håret eller ta med valfri huvudbonad dagen till ära.

Ecotopia erbjuder ekoboende i samband med kurs. Här på vår hemsida under B&B hittar du våra boenden.

För mer info: Skriv till oss eller ring 0703 330 814

Kursanmälan görs i 2 steg

1. Fyll i och skicka kursanmälan så får du en bekräftelse av oss. 2. Genom att betala in avgiften till Ecotopia på Österlen bankgiro 771-1955 är din plats i kursen säkrad. När avgiften inkommit får du en betalningsbekräftelse av oss. Några veckor innan kursstart skickar vi ut en mer detaljerad kursinformation.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

* Obligatoriska fält

Avbokning & återbetalning Vi har mjukat upp SAUFs (Sveriges auktoriserade utbildningsföretag) standardregler för avbokning av öppen kurs. Detta innebär att din anmälan är bindande så snart du har fått en bekräftelse skickad till dig. Vid avbokning 14-8 dagar före kursstart debiteras 50% av den totala kostnaden. Vid avbokning och icke-deltagande utan avbokning 7-0 dagar före kursstart debiteras 100% av kursavgiften. Du kan sända en ersättare efter samråd med oss. Tvingas vi ställa in av någon anledning eller om du är sjuk och har läkarintyg betalar vi tillbaka hela din inbetalning.

I samverkan med:

Persahusen Gårdsförädling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Details

Date:
19 October
Time:
10:00 - 16:00
Event Category:

Vill du bli informerad om vad som händer på Ecotopia?

Då är du välkommen att prenumerera på Ecotopia Österlens nyhetsbrev.

Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Tidigare utbildningar och evenemang…