Studentprojektet med Fakulteten Arkitektur vid Universitet i Linz, Österrike hade som målsättning att planera gårdens ny- och tillbyggnation med byggmaterial med råvaror från lantbruket (Bau(ern)stoffe). Projektet leddes av professor Roland Gnaiger, ekoarkitekt och ledare för fakulteten. Det ettåriga projektet bestod av en workshop på gården, undervisning genom svenska gästföreläsare från SLU och LTH, löpande arbetspresentationer samt en utvärdering av skisser och modeller genom en prominent jury. Under workshopen som varade i tio dagar bodde och arbetade 13 studenter på gården. Roland Gnaiger och hand assistent Michael Zinner undervisade och handledde studenterna. Varje student arbetade fram sitt individuella förslag som sedan utarbetades inom universitetets ramar. Den 3 mars 2009 bedömde en jury bestående av arkitekterna Hubert Riess, Josef Königsmaier och Oskar Pankratz och vi byggherrar studenternas arbeten. Här ser ni de fem bäst placerade ritningarna. Första priset som tilldelades ”Vall” av Christian Wolf har gett inspiration till vår nya bygglovsansökan. Fakulteten har även i år tilldelats olika internationella priser för studenternas höga prestationer.
1. Christian Wolf
2. Martin Thysell
3. Johannes Wolfsteiner
4. Eva Lechner
5. Verena Schoisengeyrl
Simone Götze klarade sin master i arkitektur med bravur
Simone Barbara Götze studerade sedan 2003 arkitektur på Universitet i Linz, Österrike. Dessutom arbetar hon på ett arkitektkontor i Linz som tilldelades det österrikiska statspriset i arkitektur 2008. Sedan oktober 2008 författade Simone sitt examensarbete ”TREGÅRD” i anslutning till studentprojektet på Futura Ekogård. Den 9 december 2009 presenterade hon framgångsrikt en ny- och tillbyggnad bestående av tre innegårdar inför en utvärderingskommission och inbjudna gäster. Kommissionens utlåtanden var mycket positivt och vi i publiken tyckte att hon hade gjort ett strålande arbete. Här ser ni modellen med tre innegårdar med var sin titel: privat, offentlig och trygghetsboende.
Foto: Thomas Feiner
Så här beskriver Simone kortfattat innehållet i sitt diplomarbete. ”Förutom omstrukturering och utvidgning av gården i liten skala innefattar diplomarbetet följande områden:
• Kunskap och organisation
• Gemenskap och kulinarisk upplevelse
• Boende
• Trygghetsboende och integration av lantbrukare
Studier av svensk historia, byggtradition och kultur bildar utgångspunkten för en plan som visar respekt gentemot det förgångna och samtidigt hopp inför framtiden. Planen utgör ett nätverksbygge mellan tre gårdar utifrån målgrupperna vars kopplingar och trösklar leker med ämnena offentlighet och intimitet.” Vi önskar Simone ett glädje- och framgångsrikt arbetsliv!