Vinter eller vår?

Förra veckan var gården täckt med snö. Då gick jag ut och fotograferade det vackra snölandskapet. Helt underbart. Is på poleringsdammen och mycket vatten i det täta diket. Snö på det nya infohusets lilla tegeltak. I skogsträdgården såg man bara de röda flaggorna som vajade för vinden. Men idag var himlen blå och solen strålade hela dagen. Det kändes som vår i luften. Så om någon dag kommer kanske den första snödroppen fram. Men enligt väderprognosen är detta varmaste dagen denna vecka. På onsdag får vi nattfrost igen.

Det är fortfarande vinter så förutom mycket administration tillagar jag pumpasoppor på 7 kilo pumpa åt gången. Både karibisk och arabisk. Två helt olika världar. Den ena lätt och chilistark baserad på kokosmjölk. Den andra rund, smakrik och fyllig med turkisk yoghurt.

Hade ett samtal med arkitekten idag. Nu är det dags att slutgiltigt bestämma sig för fönster och dörrar. Söker fönster med lägsta u-värden förutom de som framställs av vårt lokala snickeri utifrån kraven för noll- och passivhusstandard. Har sökt och hittat fiberisolering – lättlera blandning. Fiberisolering består av hampaspån som har omgivits med en fet lera. Perfekt isolering för husgrunden förutom skumglas. Grannen erbjudit sin loge för lagring av de certifierade halmbalarna som tillsammans utgör 80 m3. Sådana godhjärtade grannar behöver vi alla, eller hur? Sedan behöver vi 4-6 m3 hamparester eller dyl. för att fylla de hålrum som uppstår.

Nu börjar det bli dags att gå igenom alla fröer och planera odlingen. Såkalendern för i år har ju redan kommit. Dessutom har vi byggt flyttbara ställningar i framtidsverkstaden där plantorna får mycket ljus tills det är dags att efter härdning flytta ut i växthustunneln. Växthustunneln som till våren får ett nytt skal. Trädgårdsrundan på Österlen hade ett möte på museet i Simrishamn. Den nygrundade föreningens målsättning är att 100 trädgårdar visar upp sig. Ja, Österlen är ju känt för sina fina och välskötta trädgårdar till skillnad från vår permakulturella samodling 🙂

(null)

(null)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.