Vilken skörd 2011!

Det känns som om skörden för varje år bara blir större och delikatare. Även om vi har fått mindre o mindre tid för odligen. Detta år har vi knappast gjort någonting utom att hämta tång, förså, försiktigt luckra upp jorden och ta bort ogräs, lägga ut tång, så o plantera, titta till växterna o eventuellt vattna dem, gröngödsla, skörda, lagra, utvärdera och hämta fröer till nästa års odling. Lät t.o.m. de unga plantorna står för länge i gassande sol och blåst i våras istället för att härda dem skonsamt i etapper. Ändå är skafferiet och frysboxarna fulla och mjölkkannorna i jordkällaren redan fyllda till hälften. Ett naturens underverk! Tacksamheten värmer mig inombords. Just utvärderar jag genom att först fotograferar årets favoriter som underlag för nästa års planering. Tyvärr, missade jag att fotografera de härliga gurkorna Xin Tai och Boothby´s Blonde (Runåbergs fröer) liksom melonerna med franskt ursprung Edonis och honungsmelonen Petit Gris de Rennes (Lindbloms Frö). Tomaterna med österrikiskt ursprung har aldrig varit så goda som i år: Kirschtomate, Black Sweet Cherry, Ochsenherz, Gelbe Dattelwein och Tiger Flesh.

Paprika- och ciliplantorna Ferenc Tender, Pusztagold, Yolo Wonder, Yesil Tatli, Espelette och Hot Potugal (Runåbergs fröer) liksom Physalis (Lindbloms Frö) stormtrivs i växthustunneln. Förra året byggde vi växthustunneln även som skydd mot vinden vilket fick jordgubbsplantorna på friland att för första gången riktigt frodas. I år missade jag många sallader, de blev för bittra i smaken och började blomma… Men dessa njöt vi länge av: Malawi, Rucola, Anuenue och Red Iceberg (Runåbergs fröer). Ringblommorna bredde ordentligt ut sig och ställde både brytbönor och kryddor i skuggan. Men vi uppskattar dem. Funderar på att nu när vi har så mycket fröer anlägga ett helt fält nästa år…och sedan börja framställa tvål, hudkräm och shampoo för eget bruk.

Vi har inte tagit upp alla rotfrukter ännu. Svartrötter (Hoffmans Schwartze Pfahl) , morötter (Rothild, Berlicum 2, Flakker) röd- och gulbetorna (Cioggia, Detroit Globe, Cylindra, Touchstone)  står och väntar på att bli skördade. Palsternackor (Student) fick vi inte så många i år men förra året desto fler. Gjorde en härlig minestrone i fredags som jag delvis frös in. De flesta ståtliga kålrötterna (Magres) liksom potatisarna av många dess slag ligger i mjölkannor i jordkällaren. Kålrabbin (Azur Star) är fortfarande krispig.

Vi har skördat många pumpor (Vegetable Spagetti, Long Pie, Rouge vif de Etampes). De ligger i vardagsrummet och eftermognar. De sista auberginerna från äggplantorna (Black Beaty) är nästan mogna. Rödkålen (Red Express) som hör julen till har jag redan lagt in. Getterna hjälpte till att minska mängden. Sommarsquash (Cocozelle och favoriten Libanese White Bush), trädgårdsmålla och spenat har vi skördat hela sommaren. Vintersquashen (Uchiki Kuri, Red Turban, Red Kabocha, Buttercup) är inte skördad ännu eftersom plantorna ännu inte har vissnat. Men det gäller att inte missa första frosten. Lökarna ligger på tork och purjolöken låter vi stå kvar i trädgårdslandet liksom brysselkålen (Darkmar 21).

Flädersaften står i källaren. Kryddor, lin o de gula ärtorna är torkade. I år har vi även skördat mycket enbär. Rumtopfen är fylld till bredden o i skafferiet står marmelad, kompott och gele av många dess slag. Men framförallt gårdens vilda hallon o björnbär. Där står även honungen som dagligen ger oss sötma och körsbärslikören som väntar på nästa fest.

Kronärtskockorna trivs ypperligt här på gården och vi uppskattar dem verkligen. Detta år är ett riktigt svampår därför ligger många svampar på tork. Vax- och brytbönor har vi skördat mycket av och brytbönorna (Roma II) är outstanding. Även ärtorna (Engelsk Sabel) med sitt ursprung i Järna kan jag varmt rekommendera. Tillagade soppa på fläderbär, sviskonplommon och päron förra veckan som jag serverade med vispad grädde. Det uppskattades. Vintersalladen är sådd. Nu tar jag hand om gårdens äpplen och planterar vitlök från Ekoplantan.se.

Inget som fattas inför vinten. Så nu kan det börja snöa redan i november precis som i fjol. Nej, snälla låt vintern komma lite senare i år för vi bygger ju….!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.