Vilda ätbara växter – Kirskål (Aegopodium)

Varför inte servera en kirskålspinat till påsk? Kirskål rik
på mineraler och vitaminer lämpar sig ypperligt för en fin spenat. Med detta recept som du hittar
längst ner i texten önskar vi dig och er Glad Påsk!


Kirskålen har redan kommit upp och det är dags att skörda de unga plantorna med sina delvis vikta
blad. Kirskål smakar som en blandning av morötter och persilja. Blommorna smakar lite sötare och
frukterna är skarpare i smaken.


Håll gärna ett ”kirskålland” där de får växa fritt utan att störa grannar. Klipp gärna ner dem i större
mängd när bladen blivit äldre så får du löpande tillgång till unga fräscha plantor nästan hela året om.


Matlagning


Blad


Den unga kirskålen trivs ypperligt tillsammans med morötter eller rädisor i salladen men lämpar sig
även till alla sorters grönsaksrätter stekt som kokt. Förutom att göra en fin spenat kan man fylla en
strudel gärna med fetaost eller pastafickor med kirskål. Vidare passar dem bland ugnsbakade
grönsaker, i grönsaksbugare, såser, äggrätter, grönsakssoppa, i bröd eller som grönsakschips.


Stjälkar


Stjälkarna både med och utan blomsterknoppar skalar man likt rabarber. Är de stora och har vuxit i
en fuktig skog är de saftigast. Dessa kan man äta dem råa, steka, lägga dem på pizzan eller i en
lasagne men även i soppor, grönsaksburgare och äggrätter.


Blommor


Senare från juni till augusti använder man blommorna som ätbar dekoration i sallader och råkost.
Blommorna lämpar sig i bröd och knäckebröd men även som dessert kanderade eller i form av
sorbet. Då blommorna ger mycket smak använder man dem i kryddsalt, – olja och -ättika. Hela
blomsterstjälkar kan doppas i frityrsmet och friteras likt pankofriterade grönsaker. Vill man att
frityrsmeten skall bli frasigare ersätter man vatten med öl. Blommorna lämpar sig färska för te gärna
smaksatt med honung eller citron som både kan drickas varmt eller kallt. I maj har blommorna
speciellt mycket arom och passar i de flesta grönsaksrätterna men även som chutney.


Frukter


Från juni till september kan man använda frukterna råa eller torkade som krydda. Man kan smaksätta
vin och snaps, bröddegen eller äta dem som groddar.


Lagring – Torkat och inlagt


Blomsterstjälkarna med unga knoppar kan läggas i in i saltlake eller ättika. Bladen liksom frukterna
lämpar sig långsamt torkade helst i en rawfoodtork som krydda.


Homeopati


Kirskål med sin urindrivande, kramplösande, infektionshämmande och syrebalanserande verkan
används i homeopatin för gikt och reumatiska sjukdomar.

Recept – Kirskålspinat för två personer: 1 bunt kirskål, i schalottenlök, 1 vitlöksklyfta, 1 msk smör
eller margarin, en pris muskotnöt, 2 tsk rostade sesamfrön, salt och peppar

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Tvätta kirskålen grundligt med kallt vatten
    och korta stjälkarna till bladen.
  2. Hetta upp fettet och stek löken glasig i två minuter. Lägg i vitlöken. Lägg i den drypande
    kirskålen och blanchera den i 2 minuter.
  3. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Blanda i sesam och servera.
    Smaklig måltid!