Vilda ätbara växter i februari

Rödplister (Laminum purpureum) är känd för sina aromatiska teblandningar. Unga blad och skott från februari men även under blomningen i april lämpar sig för sallad och råkost ev. med fårost. 

Matlagning  

Med sin finkryddiga svampsmak (vissa tycker att den smakar champagne) lämpar den sig även för grönsakslasagne med rostade nötter och getost. Men även som härliga grönsakschips till grönsaksbiffar eller som krydda när man bakar bröd. Man kan koka växten som grönsak och lägga dem bland andra grönsaker i soppan eller tillaga plantan likt spenat eller som omelett. Blommorna används från april till oktober i desserter, i färgrika sallader och kryddsmör som sedan rullas i blomblad. 

Dessert 

Exempel på desserter är blomkräm, söta såser, pudding, kanderad plister, kompott, plister med choklad och som sorbet. Eller i en smoothies med frukt, kryddor och honung som vitaldryck. De unga rötterna som smakar Karl-Johan svamp läggs råa i salladen, smått skurna i grönsakssoppan, i peston eller rostade som kaffesurrogat. 

Fröer och groddar 

Från maj till september hittar man frön som efter att ha torkat en vinter kan sås inomhus om man vill ha färska groddar. 

Detta gäller även för vitplister med början i mars. Fler inlägg följer om ätbara växter så håll utkik 🙂