Vilda ätbara växter i februari

Våtarv (Stellaria Media) smakar som en fin huvudsallad mer är mer aromatisk och lite söt i smaken som majs.  Våtarv är rik på mineraler och innehåller dubbelt så mycket kalcium, tre gånger så mycket kalium och magnesium samt sju gånger så mycket järn som en huvudsallad. Vad gäller vitamin A och C överträffar våtarv huvudsallad 2 till 8 ggr. Dessutom innehåller våtarv vitamin B1, B2 och B3 liksom selen etc.  

Här ser du våtarv 
Bilden togs i början av februari så växten är liten. Här får du en länk till en österrikisk film på Youtube så att du lättare känner igen den vilda grönsaken som är en av mina färska favoriter  https://www.youtube.com/watch?v=9aglhr0Aow4

Skörd
När jag skördar våtarv återvänder jag till samma platser. Där klipper jag av topparna men inte ända ner och utan att röra rötterna. På så vis skördar jag löpande både blad, stjälk och blomma. Det går även att skörda våtarv under snön. 

Matlagning 
Våtarv är härlig i den vilda salladen. Men lämpar sig även ypperligt för pesto, färskost och kvarg och med sin milda smak som spinatliknade grönsak, som fyllning i hemmalagade pastafickor och till såser. Våtarv kan lätt kombineras med många andra grönsaker. 

Fröer och groddar
Fröer gror mycket lätt i färsk jord som t.ex. i en blomsterlåda som groddsallad. Då är sallad alltid lättillgänglig. 

Läkeväxt
I homeopatin används våtarv vid reumatism, bronkit, inflammation i leder och neurodermi.