Vilda ätbara växter i februari

Maskros (Taraxacum officinale) smakar likt cikoria och dess tillagade blommor är söta med smak av honung.  Maskrosen innehåller 5 ggr så mycket äggvita, 8 ggr så mycket vitamin C och dubbelt så mycket kalium, magnesium och fosfor än en huvudsallad. 

Matlagning – blad
Unga blad lämpar sig för råkost och är en salladsdelikatess. Som olja lämpar sig nöt-, solros eller rapsolja bäst och olivolja mindre bra. Själv föredrar jag pumpaolja. Skär man bladen fint och låter dom dra en timme i saltvatten fråntas bitter smak om så önskas. Bladen lämpar sig även i grönsaksmos, såser, bröd, grönsaksbiffar, pesto etc. och som tillbehör till soppor och smörgåsar men även som grönsakschips och torkad i kryddsalt. 

Matlagning – knoppar

Knopparna i bladrosetten lämpar sig för härlig chutney kokt med fruktsaft, starka kryddor etc. Men man kan även steka dem som grönsaker, lägga in dem i ättika och de är goda råa som godis. 

Matlagning – blommor

Blomman är från mars till september en vacker och ätbar dekoration i sallader och på desserter. Blomman lämpar sig för geléer, vin och te blandningar. Tillverkningen av maskrosvin blev olaglig i Sverige år 1978. Lagen skrevs om 1994, så nu är det åter lagligt att tillverka maskrosvin.

Matlagning – stjälkar 
Stjälken skärs på längden och används i sallader och som grönsak efter att man likt bladen har låtit dem dra i saltvatten. Då rullar de ihop sig. Men de kan också stekas eller kokas långa som spagetti. 

Matlagning – rot
Roten används från september till mars nerskuren i salladen. Men den lämpar sig också som grönsak efter att man låtit den dra i vatten. Roten torkas för lagring. 

Läkeväxt
I homeopatin används maskrosen vid maginflammation och leversjukdomar. 

Fler inlägg följer om ätbara växter så håll utkik 🙂