Vilda ätbara växter i februari

Tusensköna (Bellis) har en nötig smak och påminner lite om machesallad. Tusenskönan är rik på mineraler som kalium, kalcium, magnesium, järn, vitamin A och vitamin C och överträffar därmed en huvudsallad med hästlängder. 

Matlagning – blad
Tusenskönans blad är en viktig vild sallad och krydda i olika traditionella vårsoppor. Man kan även använda unga blad tillsammans med andra vilda grönsaker och i spenaträtter. Eller blanda det i örtkvarg eller ört ost. Bladen lämpar sig också som krydda i örtsalt och i te blandningar eller i en smoothies. För lagring lägger man in bladen precis som när man gör surkål.  

Matlagning – knoppar

Tusenskönans unga knoppar utan stjälkar i bladrosetten är tidigt på våren en specialitet som tillskott till salladen. Knoppar som skördas senare har för många en för intensiv smak. Då kan de läggas in som falsk kapris eller i saltlake. De är ett välkommet tillskott till vilda grönsaksbiffar och i en omelett. 

Matlagning – blommor

Blomman är från mars till juni en vacker och ätbar dekoration i sallader och råkost, i kryddolja, örtlimonad och örtsmoothies. Blommor med stjälkar kan man panera och steka men även fritera som janpanska pankopanerade grönsaker ”Tempura”

Fröer

De små ljusa fröna kan man skörda från augusti till september och lägga råa eller rostade i salladen. 

Läkeväxt
I homeopatin används tusenskönan vid stukningar, bölder, eksem och när man har slagit sig och fått ett blåmärke. 

Fler inlägg följer om ätbara växter så håll utkik 🙂