Stampat jordhus

Nu har vi inlett uppbyggnaden av ett mindre källsorteringshus för sopor i stampad jordhusteknik. Markus Beskow som själv byggt sitt stampade jordhus i Baskemölla ekoby leder en workshop här på Ecotopia 5-6 juni.

Väggarna byggs genom att lerblandning hälls ner i en form (se bild), i ett cirka tio centimeter tjockt lager. Därefter stampas det ihop till cirka 5 centimeters tjocklek med hjälp av en tryckluftsdriven stamp för att pressa ihop massan. Förr stampades de traditionella jordhusen enbart med handkraft. Blandningen som används består av lera blandat med grus och sand i olika grovlekar. När partiklarna från de olika materialen lagt sig rätt uppstår en elektrisk bindning och leran klistras ihop. Det är detta som gör lerhusen så tåliga.

Här ser du hur vi grävt ut för att bygga sulan och grundmuren med gårdens egna stenar. Då huset står vid skogsbrynet frilades bokens rötter för att inte skada dem. Det perfekta väggmaterialet (se kulprovet i handen) får vi av grannen som byggt ett nytt stall och ville bli av med jord. TACK för det! För att ge väggarna mer färg tillförs sedan vit och röd lera som vi fått från ett gammalt tegelbruk. Dessutom planerar vi att lägga in Heklalava från Island som vi fått från Bara mineraler som även det är ett tidigare tegelbruk i min födelseort. Vi skall testa lavan. Eftersom vi har ett lager av tomflaskor planerar vi att använda dem som fönster. Det handlar ju om återvinning eller hur?

kollage140522

Till jordstampade hus behövs varken fuktspärrar eller isolering. Fukten vandrar fram och tillbaka i jorden och den utvändiga kalkputsen andas. Tack vare att väggarna är gjorda av lera uppstår inga fuktproblem och inomhusklimatet är självreglerande. Att väggarna är tjocka och homogena innebär att de lagrar värme och gör huset ”trögt”. Om det blir riktigt kallt en dag så finns det värme lagrad i väggarna. Husen är miljövänliga eftersom de varken innehåller lim, plast eller fogmassa utan bara naturliga material. Väggmaterialet hämtas dessutom på en närliggande leråker och kräver inga långa transporter.

Nu skall jag gå och plantera pumporna som härdats både genom sol, vind och vatten. Sedan blir det mållakok inför studiebesöket från Landskrona i morgon.

Ha det gott och njut av grönskan i vårvärmen!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.