Skörd, vision och solvärme

Nu är hösten här och därmed skörde och lagringstid. Växthustunneln är länsad på paprikor, tomater, gurkor, aubergine, druvor etc. Tomatplantorna ser vildvuxna ut och physalis var man än tittar – både mogna och omogna frukter. Rotfrukterna står fortfarande ute liksom purjolöken och brysselkålen. Tänker låta palsternackan stå kvar i jorden över vintern. Det fick jag lära mig på sista frömötet. Skall bara täckas precis som kronärtskockan nere vid foten. Pumporna skall in i värmen och löken ligger på tork. Har satt vitlöken men inte sått vintersalladen ännu… lite väl sent men kanske… Den i år varken stora eller för ögat vackra äppelskörden har rest med tomflaskor till musteriet. Plötsligen slog shitakin till och gav en stor skörd. Som tur var hade vi kurs i helgen så deltagarna fick smaka på färsk svamp. På bilden ser ni en av deltagarna i kursen Odla, skörda och njut med Åke Wikström efter lyckad mjölkhyrning. Den 24 oktober håller Holger Kahl en permakulturkurs i praktiken om förberedelserna inför vintern.

Destinationsprocessen Skåne Sydost höll sitt sjunde processgruppmöte på Ecotopia. Då var både Olof Viktors, Österlenkryddor, Kiviks Musteri, Brösarps Gästis, Smaksak, Recycled Glass Design, Kronovalls slott, Ystads Saltsjöbad, Vallerödslunds Islandshästar och många fler företag representerade. Alla arbetar för samma sak: En barriärbrytande vision. Idag var den nybildade avdelningen Kommunikations- och utvecklingsenheten i Tomelilla kommun här på studiebesök. Då stod hållbarhetsfrågor och tankar kring framtiden i fokus.

Nu förbereder vi helgen då det skall byggas en solvärmeanläggning. Detta i syfte att väcka självbyggerirörelsen till nytt liv. En spännande resa som inleds både med solexperter och solentusiaster på plats 🙂

Photo 2015-10-15 11 44 27
Photo 2015-10-15 11 43 25

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.