Skörd, homeopati och husbygge

Nu har vi skördat potatisen och majsen. Potatisen lagras i jordkällaren och majsen fryser vi in. Vi har skördat otroliga mängder tomater i år så jag har bl.a. kokt in fransk tomatsoppa baserad på ekologiskt vittvin kryddad med sherry i stora mängder. Nunnorna har också fått stora mängder av cocktailtomater och gula droppar. Sedan blir det dags att ta hand om paprikorna. Äpplena är pressade och nu står över 300 flaskor must i källaren. Dessutom har jag kokt in äpplemos. Äggplantornas frukter är mogna men pumporna har inte vissnat ner ännu. Rotfrukterna står kvar i marken men löken är skördad. Den ligger på tork. Precis som tomater, äpple, svamp, kryddor och läkeväxter. Min väninna Marie har nämligen skaffat en raw food tork och är första torkmästare. Resultatet är helt otroligt bra! Jag som tidigare alltid har torkat i solen och i vardagsrummet har nu fått ta in doften av en rölleka och cocktailtomaterna smakar som karameller…det är bara chokladen som fattas;) I skogsträdgården visar sig den ekologiska gröngödslingen från Bingenheimer Saatgut har en hög grobarhet och snart är det dags att plantera vitlöken och så vintersalladen.

Planeringen av ett passivhus fortlöper – ett seniorboende. Bygganmälan är gjord och nu finslipas byggnaden vars markarbeten görs nu i höst. Så våren 2015 handlar om halmhusbygge, massugnsbygge etc. med kurser och workshops som läggs på hemsidan i januari. Ännu en vår i ekobyggets tecken;)

Nästa vecka handlar dock temakvällen om naturmedicin. Då föreläser Catharina Ehlo om örtmedicin och homeopati. På helgen håller qigonginstruktören Ingalill Kjellqvist en kurs som skall inspirera till självläkning. Det räcker inte med att bygga sunda hus. Vi behöver även en hållbar livsstil för att kunna stortrivas i ett sunt hus. Därför står människans hälsa utifrån följande motto i centrum denna höst ”Att endast bekämpa det sjuka hör till gårdagen medan att stärka det friska hör till framtiden.” Sanna Ehdin , forskare och författare

Bilder i skördetid
kollage20140922-1
blogg20140922-2

1 Kommentar
  1. Vad härligt det låter att fylla upp lagren med egenodlad och egenproducerad mat. Och jag hållerfullständigt med dig i vad du skriver om att vi måste tänka hälsa och miljö på flera plan. Att bo hälsosamt, äta sunda ekologiska råvaror, och gärna vegetarisk mat. Använda maten som medicin. Vi behöver ta hand om våra kroppar på många olika sätt, och också förstå att vi är mer än bara vår kropp. Kropp, själ och psyke hänger ihop. Jag börjar bli mer och mer klar över att det är ju miljö och hälsa som helhet jag vill jobba med framöver. Min psykologexamen och erfarenheter efter att ha jobbet i ett antal år som psykolog kompletterat med mer kunskap om miljö känns rätt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.