8 juli, 2010 in Blogg

Så, skörda o bygga

Post placeholder image

Idag har vi sått en slåtterängsblandning (medeltida timotej, sen timotej, engelskt rajgräs, ängssvingel, ängsgröe, rödsvingel, käringtand, humlelusern, pimpernell, kummin och svartkämpar) från Ohlssons Fröer i Helsingborg.  En torktålig blandning för hö och återväxtbete i 3-7 åriga vallar. Innan vi sådde ympade vi frö av käringtand och humlelusern. Det gick bara med traktor och grannen fick förhinder så det hann bli sommar under tiden. I växthustunneln trivs salladerna och tomaterna ypperligt. Men även paprikan som bär sina första frukter och physalisen. Har skördat och förvällt spenat. Kryddorna ligger och torkar. Det är dags att även skörda mållan. Fläderblommorna står och drar så saften kan snart hällas på flaskor. I kväll äter vi friterade fläderblommor med florsocker – en österrikisk specialitet.  I går tittade en granne in. Hon planerar en ny gårdsbutik och undrade om vi tänkte sälja ekologiska grönsaker. Nej, bara äta och skänka bort svarade vi.  Vi önskar henne lycka till och glädjer oss åt att orten vidareutvecklas. Tänk så många som har frågat oss om vi skall öppna gårdsbutik. Bara tanken på att t.ex. producera röda tomater på löpande band och kanske dessutom packa in dem är motbjudande. Själv skulle aldrig kunna sälja varor bara tjänster. Bra att vi människor är så olika att vi kan komplettera varandra. Gaveln på uterummet (postgången) har murats upp. Vi valde bjälkar i skånsk lärk istället för ek. Innerväggarna är så gott som putsade och därefter kommer fasaden. Bilderna visar snittstället mellan gammalt och nytt både i öster, väster och inomhus. Just detta att sammföra gammal kunskap med nya rön är kärnan i Ecotopia. Håller på att hämta in offerter på mulltoaletter och konstaterar att det är semestertid. Roland skall nästa vecka delta i en kurs om lerhusbygge i Järbo som arrangeras av Ängsgärdets ekoenhets nätverk. Sen kan han nog bygga demonstrationsstugan i lera själv.




Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree