Rivstart

Med temakvällen om Raw Food och odlingskursen brakade säsongen loss. En riktigt lyckad start! Åke Wikström med 30 årig erfarenhet av organisk-biologisk odling är en riktig hälsoprofet som även kan mycket om hållbar utveckling. Det var inspirerande att möta denna kunniga och samtidigt ödmjuka person. Nästa odlingskurs blir certifieringskursen i permakulturdesign 2-16 augusti. Då bygger deltagarna en örtspiral, ett insektshotell, en maskfarm, tillverkar yoghurt och ost, anlägger en frukt-skogsträdgård och mycket annat. Det finns några platser kvar. Då blir det liv i luckan. Men det är det redan nu. Christoph har byggt en kompost med överblivna pallar. Roland förbereder inför sådd. Idag påbörjas svampodlingen. Leveransen av sporer från Tyskland har anlänt. Alla hjälps åt i växthustunneln med planteringen av plantor. Elisabeth från Canada anlände i måndags. Hon är vår första wwoofare och kommer direkt från storstaden så hon är lite rädd för insekter men mycket rar.

Denna vecka har vi tre studiebesök. Miljöombunden från Kävlinge kommun, medlemmar i Frederika Bremer förbundet och Nordiska huset på Island. Naturen visar sig från sin allra vackraste sida så det känns härligt att kunna visa upp hållbara lösningar i en miljö bestående av blommande körsbärsträd, nyutslagna bokar och björkar, blommande slån etc. Dessutom kan vi servera rätter på vilda växter.

image

image

I Korea anses kirskål vara en delikatess. Här ett recept som jag kan rekommendera: 250 g kirskål, matolja till stekning, 2-3 pressade vitlöksklyftor, ½ msk salt, 2 msk sesamolja och 2 msk hackad purjolök. Skölj kirskålen noggrant. Koka kirskålen i lättsaltat vatten några minuter. Skölj i kallt vatten och krama ur. Stek i olja i wok eller stekpanna på hög temperatur några minuter tillsammans med vitlök, salt, sesamolja och pujolök. Servera rätten ljummen eller kall. Receptet kommer från kokboken Grönt-välja hantera tillaga. Smaklig måltid!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.