Permakulturdesign

Certifieringskursen i permakulturdesign var mycket intensiv för deltagarna och uppskattad. Hela Bill Mollisons ”A Designers Manual” låg till grund för utbildningen. Mycket teori, många filmer, kreativa övningar, morgonmöten, studiebesök, gästföreläsare, praktiska övningar och sist men inte minst att göra en permakulturdesign som presenterades för allmänheten på temakvällen den 15 augusti. Allt detta pressades in i de 72 timmar som utbildningen innefattar. Kursen som fick deltagare att både tänka om och skapa hållbara framtidsprojekt leddes av den både sympatiske och kunnige läraren Christoff från Permakulturschule i Österrike. Utbildningen planeras även för 2014 men då med en workshop i anslutning till certifieringen för dem som framförallt vill göra praktiska permakulturella erfarenheter. Bilderna visar både gruppdynamiken och presentationen men även ett urval av helt fantastiskt kreativa designs.

Själv betraktade jag kursen ur ett köks-perspektiv. Har aldrig någonsin anat att jag skulle laga så mycket vegetarisk mat med sådan kontinuitet som denna sommar. Nuförtiden bakar jag även mina första kakor. Nu vet jag att kock vill jag inte bli när jag blir stor. Jag älskar visserligen att laga mat men till den lilla gruppen som jag är delaktig i och lagring av skörd inför vintern är jag också mycket angelägen om. Så nu förväller jag bönor, tillagar tomatsugo och -soppa, ratatouille and so on. Solen skiner och det nyskördade ekologiska höet (1200 småbalar) är snart i ladan 🙂 Detta arbete gör Roland med våra två volontärer Nuno och Aron. Nuno Coelho är universitetslektor för miljödesign på University of Arts i London där han forskar kring ett samhälle som både är tillgängligt (inclusion) och självhushållande. Just nu gör han research kring befintliga Ecotopiaprojekt och deras utveckling. Aron söker studieriktning – antingen vill han bli agronom eller IT-expert. Vilken väg väljer han månntro?

Mariel och jag arbetar med höstens program som löpande läggs på hemsidan. That is also intense work men inte kroppsligt ansträngande precis 🙂

permakulturbilder2013

nunoaron

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.