Österlens trädgårdsrunda

Ecotopia deltar i Österlens trädgårdsrunda vars nav är Österlens museum med utställningen ÖSTERLENS TRÄDGÅRDAR – 200 år av glädje, kunskap och trender. I trädgårdsrundan öppnar 56 trädgårdsälskande österlenbor grinden och porten till sin trädgård med aktiviteter som trädgårdsvandringar, träduppror, utställningar, utbildningar och kryddfältsvandringar. Denna börjar den 28 juni och slutar den 17 augusti. Ett strålande lokalt initiativ! Detta även i augusti då vi har utbildningarna i permakultur på Ecotopia. Vilken timing!

En mördarsnigel…! Alla dessa år har jag sagt nej till snälla människor som kommit med plantor till oss eller ställt dem i vatten innan plantering. Inga inköpta plantor bara frön, var mottot. Så gårdens plantor har flyttats från en plats till en annan. Så plötsligen hittade Åke som höll odlingskursen en mördarsnigel. Det fick oss att bli aktiva. Slutligen hittade Roland deras boning: brunnen under vägen. Här lever de. Idag kom ledaren för dikningsföretaget, sedan tar vi kontakt med Trafikverket, sedan rensas och spolas brunnen.., så om du hittar en mördasnigel undersök då brunnarna!! Och om du hittar dem där täta då locket rejält så att de inte drar till köksträdgården. Vad man gör sedan vet vi inte idag utan först i morgon. Apropå trädgård växer detta tropiska klimat så att det knakar. Vitlök, sallad, målla, spenat, persilja, dill och kryddor som kyndel, oregano och salvia skördas löpande. Jordgubbarna börjar få färg och om någon dag kan vi skörda fläderblommor och göra saft.

I söndags träffades grupperna i omställningsprojektet efter att ha gått skilda vägar sedan februari. Fröbanken besökte gemenskapsodlingens odlingslott på Solveigs gård i Skåne Tranås. Spännande att se deras plantor och höra deras tankar och intentioner. Vi, i fröbanken pratade om syftet och presenterade vår handlingsplan. Men allra först fikade vi med härligt nyttiga och goda himmabakade kager.

Vi fick besök av Ystad-Österlenregionens Ridledsförening. Medlemmar kom ridandes via Kronovall och red in på gården i söder. Därefter ställde de upp hästarna i bokskogen och fikade i ekofiket. Vi uppskattade verkligen detta besök! Vi har nu haft personer som cyklat och ridit hit. På söndag kommer Anna Bengtsson och Karin el-cyklandes på jakt efter världsförbättrare från Ystad till Umeå under två månader. Läs mer om Hjältarna en poddradio om väldsförbättrare. Så det går även att el-cykla hit långväga ifrån men ännu bättre går det att rida hit. Vi hoppas på både cykelvägar och ridleder i framtiden;) Det är hållbara lösningar!

Deltagarna i workshopen Stampat jordhus arbetade febrilt även på Sveriges nationaldag. De stampade lager på lager varvat med teori och sista dagen tog de bort formarna i väster för att beskåda verket. Alla var riktigt nöjda. För att ge väggarna sin egen karaktär tillfördes vit och röd lera liksom vulkanlava. På så vis har ett mönster uppstått. Vi har sedan arbetat vidare så byggnaden har vuxit i höjden och till midsommar blir det taklagsfest. Fönstret med infällda recycling flaskor i lera vill vi också få till. Det är ju ett återvinningshus och vi har många icke-returflaskor liggande 😉 Vi önskar dig ett glatt och lustfyllt midsommarfirande! 20140613-234635-85595735.jpg

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.