Omställningsprojekt

Nu var det dags för reflektionen av det gångna året och planeringen av 2014. Till russinen hör uppmärksamheten som Ecotopia fått i media, uppbyggnadens fortskridande, alla intressanta och medvetna människor som från när o fjärran besökt Ecotopia och skörden som varje år överträffar sig själv. Till stenarna hör för mycket administration o matlagning. Så mycket byråkrati som jag har hanterat under dessa 7 år som hemvändare till Skåne under uppbyggnaden av Ecotopia hade jag inte ens kunnat föreställa mig. Detta för ett småskaligt non profit samhällsentreprenörskap med självhushållande jordbruk utan EU-bidrag…

I januari publicerar vi kalendariet 2014 med bland annat ekologisk odling, halmbalshusbygge, byggmässa, bygga stampat jordhus, permakulturdesign, homeopati och framtidsverkstäder. Vi erbjuder även två upplevelsepaket. Det ena innehåller att delta i småbondens vardagssysslor och den andra att göra en sinnenas resa på Ecotopia med närmiljö med boende i ekostugor. Den första broschyren med orienteringskarta håller på att utvecklas och vi satsar på en intressant, informativ och pedagogisk utställning om gårdens resurser ur ett helhetsperspektiv. Dessutom blir det konst till påsk, vegetarisk lunch en gång i veckan och nya öppningstider. Vad gäller boendet i ekostugorna erbjuder vi att man även kan provbo en natt i en stuga och sedan flytta vidare till nästa stuga. Detta för att lättare kunna göra sina egna ekologiska byggmaterialval. Sametältet ”lávvun” med renhudar kring öppen eld och höbädden i stallet erbjuds också för övernattning. Kanske något för barnfamiljer, djurvänner eller naturfreaks…? Så fortsätter vår mycket spännande resa.

20131121-121248.jpgI Österrike var lokalsamhället den starkaste länken. Här stöttade vi varandra både praktiskt och genom att byta resurser. I Gasthaus möttes man för samkväm och heta diskussioner om aktuella frågor. En stark ideell föreningsverksamhet fick oss att engagera oss i marknader, konserter och danstillställningar. Dessutom möttes man regelbundet på bondens marknad o torgmarknaden i byn. Där kunde man få allt från grönsaker, kött, fisk och mjölkprodukter till örtläkemedel, hudar och handstöpta ljus. Därefter möttes man på fiket. För mig utgör lokalsamhället den viktigaste länken för uppbyggnaden av en hållbar framtid o jag gläder mig åt alla positiva reportage och prisutdelningar i tidningen Land om lokalsamhällen i Sverige som räddar lanthandeln, startar ett mejeri, erbjuder ideell taxiverksamhet etc. Genom att nyttja resurser och bli mer självhushållande samtidigt som man stärker gemenskapen rustar man sig ju inför framtidens prövningar samtidigt som man bygger en hållbar framtid. Som nästa steg i denna riktning erbjuder vi Lokal Fröbank o gemenskapsodling i samverkan med Omställning Sverige med start den 24 november kl. 18:30. Välkomna! Om du bor i Lund-Malmöregionen kan vi rekommendera ”Film för förändring” med filmvisning även nu på söndag! Läs mer på Facebook:

Film för förändring – In transition 2.0

Film för förändring – Future of hope

I vacker dag stod en vacker och mycket tillgiven grå katt i farstun och ville in. Ren o fin även om det spöregnade. Nu har vi med ljus o lykta sökt efter ägaren. Har frågat alla grannar, kontaktat kortkommandot o polisen men ingen reaktion. När vi hade visning i lördags visade Roland deltagarna den fina katten som i måndags fick ett både ett nytt hem och en kattkompis att leka med. Det kunde inte bli bättre.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.