OBS! lerblandning och annan nystart

Efter en helt underbar varm och kommunikativ semester lyckades jag hålla mig off-line ända fram till den 11 januari. Tre veckor utan Internet;) Det klokaste jag har gjort på många år. Det inre lugn, den närvaro och autenticitet som uppstod fick min livsglädje att flöda fritt. Kanske värt att prova??

Året började med planering av köket. Åkte till Ikea med ritningar och mått. Där finns ju de digitala verktygen så att man slipper rita med penna och linjal på rutat papper…. dessutom får man support och det är mycket värt;) Ikea är också en bra plats att hämta inspiration på. Denna planering var viktig för att kunna börja lerklina väggarna med vass som armering. OBS! Tidigare blandade vi lerblandningen med koskit även för inomhusputs. Det gör vi inte längre. Har ringt runt till olika experter på området innanför och utanför landets gränser och kommit fram till att det inte behövs. Kaseinet från koskiten behövs endast när man putsar utomhus för att minska fuktintaget. Dessutom använde vi tidigare mer hackad halm som armering än idag. Nu blandar vi ca. 60% sand med 40% lera och bara en hand full hackad halm med vatten per blandning och tycker att resultatet blir riktigt bra. Så det gäller att fråga flera experter och prova själv innan man bestämmer sig…. även experters erfarenhetskunskap skiljer sig åt;)

Så glad jag blev när snön vräkte ner. Lugnet bredde ut sig över gården, djuren gick i ide, solen kom fram, kristallerna blänkte, spår från vilda djur blev synliga, landskapet var klätt i vinterskrud…helt underbart! Till och med getterna uppskattade att plumsa i snön. Och förhoppningsvis också den internationella gruppen från organisationen FoTa i Lund som dök upp när Ecotopia hade stängt. Den varma soppan hjälpte nog till att hålla dom varma.

Plötsligen satt det en liten mager katt i hönshuset. Tog in henne och oj vad hon åt. Hon vräkte i sig mat. En mycket väluppfostrad katt som gick på låda, var sällskaplig och sov i min säng. Men sedan fick jag hjälp av den sympatiske danske veterinären Per Schönbeck i Maglehem med att hitta ägaren. Då visade det sig att katten var borttappad sedan september månad. Nu har katten återvänt hem och även denna kattsaga fick ett lyckligt slut 🙂

Den första februari öppnade Ecotopia igen efter att ha hållit stängt i december och januari. Nu har vi öppet till sista november. Förutom ett nytt kalendarium vår/sommar erbjuder vi i år ett nytt program för guidade visningar/studiebesök och en ny och mer internationell vegetarisk meny i ekofiket. För kursdeltagare blir det mer råkost och smoothies…framförallt på de sunda kurserna.

Hitintills har Ecotopias fokus främst varit på uppbyggnaden och hållbara lösningar vad gäller miljön (earth care). Nu tar Ecotopia även steget in i den sociala hållbarheten (people care) utifrån småskaliga sociala projekt. Omställningsprojektet frögruppen & gemenskapsodlingen och framtidscaféet har etablerat sig. I år öppnar vi upp för hyresgäster (en familj) i jordbruksfastigheten och volontärer som vill inhämta praktisk erfarenhetskunskap på Ecotopia. Men även för enskilda personer som vill prova på att ställa om sin livsstil till en mer ekologisk, självhushållande och holistisk utifrån en världsbild där allt hänger samman. Dessutom lägger vi grunden för två nya nätverk ”Grönt näringsliv” och SSBN (Swedish Strawbale Network). Förra året la vi grunden för nätverket ”Solenergi självbyggeri” som nu lever sitt eget liv. Här kan du se filmen ”Solenergi självbyggeri”. Tillsammans och i samverkan kan vi medskapa en hållbar framtid 🙂

collage_blogg_160203
collage2_blogg_160203

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.