Köksträdgården och klimatförändringen slår rekord

Idag var fönsterputsaren från Pärs Måleri i Bollerup här och putsade våra fönster med joniserat vatten, ett basiskt vatten vars fördelar bygger på den alkaliska principen som finns i rawfood och ökar både viktminskning och välmående. Så du må tro att våra fönster strålar av glädje idag! Inga kemikalier, inga lösningsmedel bara vatten. Det är en hållbar lösning, eller hur? Igår var dansterapeuten Barbro Carelius-Hallgren här och ledde en workshop. Fina möten, glada skratt och skutt, ökad självmedvetehet och tacksamhet fick denna workshop att bli en speciell upplevelse.

Nu är höet i ladan. Ca. 1000 ekologiska småbalar blev det i år. Så tidigt har vi aldrig slått men det var så dags och visst torkade det snabbt och köksträdgården slår rekord i år. Aldrig tidigare har vi haft så många vilda hallon och krusbär. Körsbären är skördade men inte vinbären ännu. Hinner inte ikapp med gelé, chutney, marmelad och kompott. Morötter, palsternacka, rödbetor och majs står ståtligt. Vitlöken börjar redan vissna. Ärtskidor, sallader, spenat, gurkor, zucchini etc. skördas löpande. Vi erbjuder ju bl.a. Ecotopia- och salladstallrik på ekofiket. Går direkt ner i köksträdgården och hämtar råvarorna – vilken lyx! Samtidigt som jag gör hönsen glada:) Men andra sidan av detta myntet är årets extrema klimatdata som minst sagt är oroväckande – vår tids varningsklocka!

Det är främst unga barnfamiljer som bokar in sig i ekostugorna. Föräldrar med två till tre småbarn från ett år och uppåt. De som bor på Ecotopia får ju till skillnad från besökare till utställning och ekofik (endast guidad visning) gå runt på gården på egen hand. Då får man se hur de små barnen tar kontakt med djuren, blommorna och smakar på bären. Det är en fin upplevelse att se dem närvarande här och nu bland kravlösa djur i natur.

Planeringen av skogsträdgården har påbörjats. Vi har avsatt en solfälla på 900 m2 av naturtomten i kuperat landskap. En kartläggning av gårdens plantor, fruktträd, nötträd, bärbuskar etc. ligger till grund för listan med det som skall kompletteras. Ser fram emot denna permakultur workshop 20-24 augusti med deltagare från förra årets PDC som ser fram emot att mötas igen.

Sitter just nu med höstens och vinterns program. Temat blir hållbar hälsa och livsstil. Det kommer nya intressanta föreläsare till Ecotopia. Planerar även en Kurs i lerbyggeteknik i samverkan med Byggnadsvårsföreningen.

Ha det nu gott i sommarsolens glans – njut och lagra mycket D-vitamin som kroppen sedan kan använda sig av;)

image

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.