Workshop – Stampat jordhus

Stampat jordhus – en bra metod för självbyggare

jordhusheader

Datum: 5-6 juni 2014

Både i Baskemölla Ekoby och i fiskeläget Brantevik på Österlen hittar man stampade jordhus. Ett av dem har Markus Beskow byggt se bilder ovan. Han leder denna workshop som innefattar att bygga ett mindre återvinningshus för sopor med beviljat bygglov. 

Väggarna byggs genom att lerblandning hälls ner i en form, i ett cirka tio centimeter tjockt lager. Därefter stampas det ihop till cirka 5 centimeters tjocklek med hjälp av en tryckluftsdriven stamp för att pressa ihop massan. Förr stampades de traditionella jordhusen enbart med handkraft.

jordBlandningen som används består av lera blandat med grus och sand i olika grovlekar. När partiklarna från de olika materialen lagt sig rätt uppstår en elektrisk bindning och leran klistras ihop. Det är detta som gör lerhusen så tåliga. Man måste bygga väggarna under sommarhalvåret, så att fukten torkar ut. Inget för moderna byggentreprenörer men en bra modell för självbyggare. Det behövs varken fuktspärrar eller isolering. Fukten vandrar fram och tillbaka i jorden och den utvändiga kalkputsen andas. Tack vare att väggarna är gjorda av lera uppstår inga fuktproblem och inomhusklimatet är självreglerande.

Att väggarna är tjocka och homogena innebär att de lagrar värme och gör huset ”trögt”. Om det blir riktigt kallt en dag så finns det värme lagrad i väggarna.

Husen är miljövänliga eftersom de varken innehåller lim, plast eller fogmassa utan bara naturliga material. Väggmaterialet hämtas dessutom på en närliggande leråker och kräver inga långa transporter.

Tekniken är vanlig i stora delar av världen. I Frankrike finns en särskild vidareutbildning i tekniken för arkitekter och i Lyon en hel stadsdel med flervåningshus i stampjordsteknik.
Denna workshop vänder sig till dig, som vill lära dig tekniken både teoretiskt men framförallt praktiskt. Detta kanske i syfte att planera ett eget stampat jordhus?

MarkusBeskow150x150Markus Beskow, bosatt i Baskemölla Ekoby, firma Jordform, entreprenör o konsult i ekobyggbranschen. Allt inom lerbyggnation: konstruktion, isolering, puts och golv. Finsnickeriarbeten även möbeltillverkning. Naturstensarbeten. Konsultuppdrag – ekologiska lösningar kring bygg, avlopp, energi.

 

 

Tid: Tors den 5 juni kl 10-18 och fre den 6 juni kl 9-17 (Sveriges nationaldag)

Antal kursdeltagare: max 9 personer

Kurskostnader (inkl 25% moms) inkl. vegetariska måltider och fika i:

  • A. Eget boende: 1700 sek
  • B. Eget tält på Ecotopia: 1740 sek
  • C. Ekostuga/dubbelrum med servicehus: 1850 sek
  • D. Ekostuga/ gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch: 1900 sek

Rabatt för studenter o pensionärer: 300 sek

Kursintyg erhålles

Sista anmälningsdag: 26 maj 2014

För mer information: skriv till oss ring 0703 330 814