Workshop – Permakultur i praktiken

collage_workshop_permakultur_170520

Skogsträdgård – anläggning av trädgårdens centrala rum och kök

Datum: 20-21 maj 2017

Under denna workshop bygger vi skogsträdgårdens hjärta; köket och samlingsplatsen, runt elden och solen.

En av de grundläggande principerna inom permakultur är att utnyttja de resurser man har både materiellt samt deltagarnas egna kunskaper och färdigheter. Detta kommer vi arbeta med i denna workshop. En skogsträdgårds syfte är att på ett hållbart sätt i samklang med naturen producera de nödvändigaste råvarorna vi behöver för att leva ett gott liv. Livsmedel, medicin, byggmaterial, foder och ved. Genom att bygga ett fungerande ätbart ekosystem kan vi ta del av naturens givmildhet och överflöd på en liten yta. För att förädla, bevara och dra nytta av överflödet behövs det centrala och sociala rummet vilket tar med sig många olika värden.

Natur & Trädgårdsvård & Skogsträdgårdsdesignern Hanna Jönsson kommer skapa en skogsträdgård på Ecotopia. Detta även i samband med kurser och workshops. Den utmaning de står inför är att förvandla en övervuxen plats till en njutbar skogsträdgård där man kan skörda år efter år med minimala arbetsinsatser. I år lär de ut skogsträdgårdsdesign från grunden och bygger skogsträdgårdens centrala rum och kök runt elden och solen.

Att tillsammans lära genom kreativt skapande i samklang med planeten kommer göra denna workshop till en unik upplevelse!

IMG_6349Kursledare: Johan och Peter Hessedal är utbildade inom ekologisk odling och permakultur och ligger bakom Natur & Trädgårdsvård som är verksamma i Skåne och riktar sig till alla som förfogar över en bit jord. Företaget formger och sköter trädgårdar på ett hållbart sätt där naturens välmående är i centrum. De arbetar med ekologiska, lokala resurser och med naturen som läromästare.

Johan är en filosof som djupdyker i ämnen som intresserar honom och naturen är just ett sådant ämne som upptar en stor del av hans tid. Johan studerade till trädgårdsanläggare på Hvilan i Åkarp och redan innan utbildningen var klar hade han startat företag och stod i rampljuset på SVT. Här anlades fyra unika trädgårdar för trädgårdsprogrammet Söderläge som sändes i 16 delar i både Sverige och Danmark. Efter utbildningen och karriären i TV- rutan så blev det Svenska Kyrkan som fick smaka på Johans passion som anläggare. När det var dags att gå vidare ville Johan komma närmare naturen, den biologiska mångfalden och denna önskan föranleder Natur & Trädgårdsvårds inriktning.

Peter vill utvecklas och göra skillnad varje dag, att miljön står i centrum har alltid varit den drivande kraften. Han är utbildad inom ekologisk odling, permakultur, miljösamordnare, miljöbyggsamordnare och kock. Som kock har han både internationell som nationell erfarenhet och drivit egna restauranger i Malmö. Som restaurangägare kom han i kontakt med företagsformen för första gången och att alla aktiviteter i ett företag skall drivas hållbart är en självklarhet. För Peter är råvaran inte heller förhandlingsbar vilket var en av de bidragande orsakerna till att hans restaurang knep en silverplacering i sushi-SM 2007.


www.notvab.se
Facebook
Instagram

Hanna är florist, återbruksdesigner och skogsträdgårdsdesigner med ett brinnande intresse för hållbarhetsfrågor och natur. Hon är designern som ständigt jobbar för att hitta nya sätt att förändra världen och inspirera andra till ett mer hållbart liv. Efter utbildningen Ledarskap för en hållbar värld har hon jobbat mycket med film och föreställningsprojet för att lära ut sambandet mellan mat och klimat. För att få större förståelse för ekosystemen och för att arbeta mer i trädgården, som alltid följt henne, utbildade hon sig i skogsträdgårdsdesign och även till permakulturdesigner. Sedan 2011 har hon regelbundet hållit kurser och workshops för att inspirera till att skapa hållbart. Läs mer om Hanna här!

Datum: Lördag 20 – söndag 21 maj 2017
Tid: Lör 10-18 och sön 10-16

Kurskostnader (inkl 25% moms) per person inkl. vegetariska måltider och fika i:

A. Utan boende 1700:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 1750:-
C. Med boende i ekostuga/dubbelrum med servicehus 1850:-
D. Med boende i ekostuga/gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch 1900:-

Sista anmälningsdag: 10 maj 2017
Mer information: Skriv till oss eller ring 0703 330814.