Workshop – Lerhusbygge

Putsa lerväggar – olika tekniker!


Datum:
28-31 juli

Att bygga med lera har många fördelar. De kräver små mängder energi eftersom dessa naturliga och oförädlade material finns tillgängliga på många platser och kan levereras utan långväga transporter. Materialen är billiga eller t.o.m. gratis och fria från gifter. Lerputsade hus får en jämn luftfuktighet eftersom leran kan buffra fukt och putsen gör att husen faktiskt är mer brandsäkra än konventionella hus.

Men vad måste man tänka på när man arbetar med lera? Vilka tekniker kan man använda? I denna kurs lär du dig att putsa lerväggar med eller utan pigment både in- och utvändigt utifrån olika tekniker. Allt från att blanda lera till att utifrån olika tekniker putsa halmbalsväggar. Workshopen innehåller också att pigmentera och putsa med kaolinlera. Dessutom får du möjlighet att slå lerstenar.

I workshopen varvas teori med praktik kring följande innehåll:

– Lerans beståndsdelar och egenskaper
– Bygglerans sammansättning och egenskaper
– Förbereda bygglera (test, blandning, bearbetning av prover för puts, lerstensblandning, andra användningsområden)
– Pigmentera lera och putsa med färgad lera
– Putsa lerväggar i ett halmbalshus (vilka och hur många skikt)

En workshop för dig som vill lära dig olika ler-tekniker om hur man putsar lerväggar i ett halmbalshus. Men även hur man pigmenterar lera i önskad nyans och hur man kan försegla ett lergolv. Stallet i halmbalsteknik på Ecotopia utgör träningsbyggnaden. Där är det fritt fram att prova olika tekniker och gestalta efter smak och tycke.

Kursen sker i samverkan med det tyska nätverket för halmbalshusbygge, Fachverband Strohballenbau Deutschland e.V. FASBA och Econyans:

Heinz-Michael Fischer är halmbalshusbyggare. Hans specialiteter som hantverkare är förutom att bygga halmbalshus, lerhusbygge och att putsa väggar med lera. Heinz-Michael tillhör FASBA:s styrelse och har varit delaktig i utarbetandet av de tyska riktlinjerna för halmbalshusbygge (SBR 214). Som föredragshållare föreläser han bl.a. om klimatsmart byggande med halm. Heinz-Michael tillhör ledarteamet för ESBA – European Straw Building Association.

Maria Attström, utbildad konstnär och scenograf, driver målerifirman Econyans, och har lång yrkeserfarenhet av byggnadsmåleri, färgmaterial och form. Sedan 20 år har hon byggt med olika lertekniker på fritiden. Maria bor med sambo på en permakulturgård utanför Linderöd.

Datum: Lördag 28 till tisdag 31 juli 2018

Tider: Lör 16-19.30, (gemensam måltid 17-18), sön-mån 9.30-17 (ev. kvällsprogram) och tis 9.30-16
Inga förkunskaper krävs.
Språk: Heinz-Michael Fischer talar engelska och Maria Attström svenska
Kursintyg erhålles

Kurskostnader (inkl 25% moms) inkl. vegetariska måltider och fika:

A. Utan boende 2800:-
B. Med boende i eget tält på Ecotopia 2850:-

C. Med boende i ekostuga/ 2-4 personer med servicehus tre nätter 3250:-

D. Med boende i ekostuga/ gruppboende (max 4 pers) med eget kök, wc o dusch tre nätter 3400:-