Workshop – Ekologisk odling & permakultur i praktiken

Förberedelser inför vintern

2015 International Year of Soils

header_web

Hur man brukar jorden ekologiskt

Datum: 24 oktober 2015

Efter skörden måste vi förbereda jorden inför vintern. Det viktigaste i odlingen är jorden. Sådan jord sådan växtkraft och skörd. Alla jordar kan bli bördiga. Frågan är bara hur vi brukar, bygger upp och tar hand om jorden och dess näringsämnen. Detta avgör kvaliteten på skörden. Hur underligt det än kan låta, så är vår hälsa beroende av kvaliteten hos den jord där vår mat växer, eftersom den ursprungliga källan till vår näring kommer från jorden, inte från växterna. Frisk jord ger oss friska plantor och en näringsrik skörd nästa år. I dessa workshops lär vi oss hur man förbereder trädgårdslandet inför vintern. Vi kommer att förstå varför organiskt material och livet i jorden är så viktigt och varför vi måste ta hand om det.

Bluegums-Organic-Workshop-005

Innehåll:

· Gröngödsling · Kompostering · Maskfarm · Flytande gödningsmedel · ”Gräv-inte”-metoden. Vi kommer att använda gröngödsling. Vi kommer att kompostera. Vi kommer att starta en maskfarm. Vi kommer att framställa flytande gödningsmedel av bl.a. vallört, tång och kompost. Vi kommer att praktisera ”Gräv-inte” metoden. Förutom praktisk erfarenhetskunskap kommer vi att diskutera jordar och organiskt växande. Ett viktigt mål för denna workshop är att varje deltagare tar med sig kunskap hem som de kan använda hemma i den egna täppan, på kolonilotten eller i grönsaksodlingen.

holger_web
Kursledare: Holger Kahl är biolog och har studerat organisk odling i Tyskland och U.S.A. Han har undervisat i organisk trädgårdsodling på universitetsnivå och har bl.a. varit delaktig i uppbyggnaden av en fröbank i Nya Zealand. Med sin stora erfarenhet av odling, kunskapsförmedling och rådgivning har han varit delaktig i ett stort antal projekt, även permakulturprojekt, världen över. Numera arbetar Holger i Ghana och Tajikistan när han inte är hemma med Sabine i deras lerhusbygge i ekobyn Baskemölla. Holger är aktiv i omställningsprojektet Gemenskapsodling & Fröbank som initierats av Ecotopia i samverkan med Omställning Österlen.

Proffsig kurs på alla sätt och vis: undervisning, diskussioner, praktik och mat. Rekommenderar kursen varmt till alla jag känner. Jag har fått en annan förståelse för naturen och naturlig odling. Irene O
Tider: Lördagen den 24/10 kl 10-16

Pris (inkl 25% moms) inkl. veg. lunch: 550:-

Plats: Ecotopia

Språk: Svenska och engelska