Temakväll – ekologisk odling

 

collage_ekologisk_odling_temakvall_170505

Odla och ät ekologiskt – sååå mycket bättre!

Datum: Fredag 4 maj 2018

Mänskligheten står just nu inför många stora utmaningar. Och här kan ekologisk odling och jordbruk på naturens villkor vara  nyckelfaktorer för att rädda klimatet och samtidigt ge både mat och virke till många människor. Under kvällen får du lära dig både om hur du själv kan odla hemma i din trädgård, hur du kan äta dig till en bättre hälsa och hur storskalig implementering av ekologisk odling och permakultur kan bli avgörande för vår framtid genom återplantering av förstörd jordbruksmark. 

Grunden för framgångsrik odling är en levande jord rik på svampar och bakterier. Och grunden för en bra hälsa är en rik tarmflora med goda tarmbakterier och svampar. I själva verket är det alla dessa mikrober som matar både oss och alla plantor. Genom att bygga en levande jord ökar vi  jordens produktivitet, plantornas kvalitet och mängden kol som lagras i jorden. Under kvällen får du reda på hur du själv skapar en levande jord. Och vilka grönsaker som är lätta att  odla på en liten yta. T ex i pallkragar.

Diskussionen om köttätande ökar hela tiden.  Samtidigt förespråkar allt fler en plantbaserad kost. Dock är betande djur oerhört viktiga för jordens produktivitet och för att återställa förstörda jordar. I motsats till köttfabriker, som tär på jordens resurser. Men allt mer pekar emot att en i grunden plantbaserad kost är en nycket till en god hälsa. T ex med gröna smoothies och juicer. Under kvällen får du massor av tips hur du kan lägga om din kost mot mer plantbaserat.

Ibland kan det kännas som om det inte spelar så stor roll vad jag gör som individ. Men om vi skall ha en chans att undvika en katastrofal framtid, så måste var och en bidra och lita på att alla andra gör detsamma. Om alla köper ekologiskt, så finns det ingen längre som köper alla bekämpningsmedel. Om alla bygger en god jord hemma i sin trädgård, så lagrar vi alltmer koldioxid. Och har roligt medan vi odlar.

wikstrom150x150Föreläsare: Åke Wikström brinner för frågor kring hälsa, ekologisk odling och miljö. Han har 40 års erfarenhet av ekologisk odling. Åke var först mycket aktiv inom förbundet för Organisk-Biologisk odling. Senare har han varit eldsjälen bakom ett meditationscenter och uppbyggnaden av Hällungen Kursgård (idag Solhälla). Nu driver han företaget Hållbar Hälsa, ett projekt inom ekologi, permakultur och hållbar utveckling. Här driver han en 10 000 kvadratmeter stor ekologisk trädgård, gårdsbutik och café, levererar ekolådor, erbjuder trädgårdsvandringar och håller kurser. Detta tillsammans med sin fru Tingting.

När: Fredag den 4 maj kl. 18.30 – ca. 21
Inträde: 100:-
Ingen föranmälan krävs. Föranmälan endast för grupper.
Ekofik: Öppet under pausen
Mer info: Skriv till oss eller ring 0703 330 814. Mer info om företaget Hållbar Hälsa hittar du här.