Projekt Solenergi Självbygge

IMG_1111_web

Vill du delta utan kostnad eller till rabatterat pris? Skicka då in din ansökan eller anmäl dig till en workshop!

Nu kan du lära dig att bygga en solfångare själv, under ledning av en solvärmeexpert och erfarna solvärmeentusiaster. Lämna in din ansökan innan den 1 oktober så har du chansen att delta i projektet utan kostnad eller anmäl dig till en rabatterad workshop genom att fylla i formuläret nedan.

Datum: 17-18 oktober 2015

Björn Stensson, Simrishamn, ligger bakom den svenska självbyggerirörelsen för solvärme på 1980-talet. I länder som Italien är självbyggerirörelsen idag högaktuell. Var fjärde solfångare är ett självbygge. Med denna workshop bjuder vi in dig att tillsammans med oss återuppliva självbyggeriet i Sverige.

Varför? Jo, för att

  • solen ger gratis varmvatten
  • bidra med ett aktivt stöd till en hållbar utveckling
  • byggkostnaden är inte är högre än att alla har råd med den
  • inga tekniska och hantverksmässiga förkunskaper krävs
  • solvärme kan kombineras med alla andra värmesystem
  • solvärme är kostnadseffektivt och ändå högkvalitativt
  • bra solfångare har en mycket lång livslängd
  • gemensamt självbyggeri är roligt
  • tusentals självbyggen av solfångare talar både för kvalitet och personlig framgång

Solenergin flödar i enorma mängder – även i Sverige. Vi kan omvandla den till värme med hjälp av solfångare och till elenergi med hjälp av solceller. Solenergi gör oss FRIA och OBEROENDE. Dessutom kommer kolet, oljan, fossilgasen och uranet att ta slut; det gör inte solen. Solenergi bidrar inte till försurningen och växthuseffekten och den bryter inte ner ozonskiktet. För varje kilowattimme solenergi vi lyckas omvandla till värme eller elenergi sparar vi miljön en liten bit. Driftskostnaden för en solvärmeanläggning är nästan lika med noll. Solen är ju gratis!

DSC_3769_90x90
Så enkel är en solvärmeanläggning:

1. Solenergi

2. Solfångare

3. Värmeöverföring från solfångare till ackumulatortank

4. Ackumulatortank

5. Styrningen av värmeöverföringen

6. Användning av varmvatten

7. Eftervärmning

 

I samband med att solvärmeanläggningen installeras på Ecotopia ger vi dig möjligheten att lära dig att bygga din egen solvärmeanläggning. Vi har experter på plats.

ALTERNATIV 1
Skicka i din projektansökan. Är du en händig person som gillar att meka, bygga, ansluta och snickra? Planerar du att installera solvärme i ditt hus? Vill du lära dig hur man bygger en solvärmeanläggning för att sedan bygga den i egen regi? Vill du samverka med andra solvärmeentusiaster? Då är du rätt person!
Skicka in din ansökan med namn, adress, gärna ett foto på dig själv, din inställning till solenergi, lite om dina praktiska förkunskaper, varför du vill bli en länk i detta solnätverk och sist men inte minst varför du vill delta i detta projekt. Skicka din ansökan senast den 1 oktober 2015 till Ecotopia, Bondrum 1334, 273 92 Skåne Tranås eller via e-post. Projektledningen väljer sedan ut tre personer som utan kurskostnad får delta. Efter denna helg blir du en länk i det nätverk av självbyggare för solvärme som nu byggs upp.

Tider: Lördagen den 17 – 18 oktober. 17/10 kl 10-17 och 18/10 kl 9 -16
Pris: Övernattning lör-sön med vegetarisk lunch, fika och frukost till självkostnadspris 350:-
Sista ansökningsdag: 1 oktober 2015
Skulle du inte bli antagen har du möjlighet att anmäla dig till workshopen.

ALTERNATIV 2
Anmäl dig till en workshop till rabatterat pris genom att fylla i formuläret nedan. För dig som är intresserad av att följa uppbyggnaden, ta del av erfarenhetskunskapen och ställa frågor till projektteamet.

Tider: Lördagen den 17 – 18 oktober. 17/10 kl 10-17 och 18/10 kl 9 -16
Rabatterad kurskostnad inkl 25 % moms och vegetariska måltider: 1100:-
Kurskostnad inkl övernattning i ekostuga: 1250:-
Begränsat antal deltagare.
Sista anmälningsdag: 12 oktober 2015

Projektledare: 
DSC_3769_90x90
Hans Messenböck och Fred Ebner Två experter i energi- och solvärmeanläggningar. Även om var och en har mer än 30 års yrkeserfarenhet är deras intresse och fascination för solenergi ständigt växande. De har installerat mer än tusen hus med sol- och värmesystem. De första anläggningarna fungerar fortfarande felfritt efter mer än 30 år och ägarna uppskattar denna oberoende energiförsörjning. Fred är samordnare och projektledaren Hans är även ekobonde och ”grön” lokalpolitiker.
DSC_3769_90x90
Deras kollega, elektrikern Manfred Söllinger utgör också en viktig länk i teamet liksom
DSC_3769_90x90
Paula Ode Paula studerade till solenergitekniker med biobränslekompetens vid Heta utbildningar i Härnösand åren 2008-10. Hon driver sedan 2013 företaget Baltic Suntech, som erbjuder miljövänliga och hållbara energilösningar för framtiden. Paula samarbetar med SOLARier GmbH i Österrike, där hon även gjorde sin praktik under utbildningen. Baltic Suntech AB har fått uppdraget att installera solvärmeanläggningen i halmbalshuset på Ecotopia.

I samverkan med
solarier_logo_web
balticsuntech_web_logo
Björn Stensson, Simrishamn, ligger bakom den svenska självbyggerirörelsen för solvärme. Tillsammans med några kollegor utvecklade han i början av 1980-talet en enkel men genial solfångare – LESOL – som villaägare kunde bygga själva. Konceptet blev framgångsrikt och spreds över landet via studiecirklar. Under årens lopp har självbygget minskat till förmån för ”takfärdiga” solfångare. Med denna workshop återupplivar vi den svenska solbyggerirörelsen för solvärme. Lägre priser-gemensam glädje-bra solfångare för självbygge håller längre och är av bästa kvalitet.