Konstutställning Lena Stenberg ”Seitens land”

Öppettider: 14- 23 april 2017 kl 11-17

Konstnär Lena Stenberg ställer ut måleri, fotocollage och skulptur

 

Seitens land är en konstutställning med målningar som är skapade efter skisser som Lena Stenberg gjort på högfjället en vår för några år sedan. Den handlar om den magi som finns i fjällen. Hur landskapet  lockar och läker. Hur man finnar ro men också om de kreativa krafter som finns där som seiter och magiska platser. Lena har blivit inspirerad av historier om offerplatser, religion och andlighet. Men också av mer dramatiska händelser som skett i fjällvärden och i samiska sägner. Historier och berättandet har en central plats i den samiska kulturen varför Lena Stenberg har hämtat inspiration från de historier som hon hört. Det finns även ett allvarliga budskap bakom hennes målningar om att man skall lyssna på naturen, vårda den och låta dom gamla kulturlandskapen vara ifred istället för att skövla och förstöra dem.

Natur, kultur, identitet och frågor om tillhörighet är teman som ständigt återkommer i Lena Stenbergs konstnärskap. Det är kring dessa frågeställningar hennes konstnärliga arbete uppehåller sig. Konstverken handlar om tid och rum. Huset och hemmet finns också med och återspeglar det hem vi bär inom oss, känslan av tillhörighet, det spår som leder dit och det avtryck som vi lämnat efter oss.

På utställningen visas även filmen Jojk av Majlis Skaltje och videoverket Sommar vistet av Eva Nutti. Jojk av Lars Ante Kuhmunen.

Det finns också ett urval samiska konstböcker och cd skivor till försäljning.

Lena Stenberg, Kiruna är utbildad på konstfack i Stockholm. Hon har ställt ut sina verk på många olika gallerier och konsthallar i Sverige men även internationellt. Hennes konstnärliga arbete har ofta rört sig mellan att skildra historiska reflektioner och politiska frågor. Hon arbetar främst med tredimensionella verk, skulpturala objekt, installationer och fotografi. Här kan du läsa mer om Lena Stenberg

Välkomna till samisk konst och kultur!