Omställningsmöte

header2

Fröinsamling – självhushållningens kärna

med Jan Friheden

Datum: Söndag den 26 februari 2017, kl 14-17

Alla är välkomna!

Egentligen är det ju först när man tar sina egna fröer som man blir oberoende och självhushållande på allvar. Idag är restriktionerna kring den mer småskaliga fröförsäljningen omfattande och det blir allt svårare för de mindre ekologiska fröfirmorna att hålla alla gamla sorter igång. Samtidigt blir det allt viktigare att upprätthålla mångfalden i det vi odlar och hålla sorter som passar bra lokalt, vid liv.

Lösningen att är att ta fröer själv och byta med andra lokalt. Det har en frögrupp på Österlen gjort i en rad växtsäsonger nu. Är du nyfiken på hur det gjort, skulle du vilja delta i ett sådant samarbete eller kanske bilda en liknande grupp själv? Denna söndag finns några av dem på plats på Ecotopia för att dela med sig av sina överskottsfröer.

Dessutom kommer den ekologiske odlingsläraren Jan Friheden och berättar om alldeles speciella gamla sorter ärtor och bönor som han specialiserat sig på.

Samtidigt finns några ut frögängets systergrupp som odlar grönsaker tillsammans på en gemenskapsodling utanför Skåne Tranås här. Kanske vill ansluta dig till gruppen eller är sugen på att starta ett eget odlingsgäng?

Header2_jan_frihedenGästföreläsare: Jan Friheden, ekologisk odlare sedan 30 år. Redan 1977 ledde han Sveriges första långkurs i ekologisk odling och medverkade 1980 i världens första internationella konferens i ekologisk odling som hölls i Malmö. Som lärare på Österlens Folkhögskola har Jan som brinner för folkbildning och vill ge människor möjlighet till en nystart i livet, utvecklat modellen Röddinge odlingen.

Tid: Söndag 26/2 kl 14-17
Fika: Till självkostnadspris
Plats: Ecotopia (utmed väg 19 mellan Skåne-Tranås och Brösarp)